Водещи новиниСъдби

Курсант Цветомир Крамарски е световен шампион по гиревой спорт

Световен шампион по гиревой спорт при аматьорите е курсант Цветомир Крамараски. Възпитаникът на Националния военен университет „Васил Левски“ тренира само четири години, но вече мечтае да достигне ранга „майстор на спорта“ и да основе свой клуб, за да развива този спорт в България.

„Запалих се през 2018 г. Помня дори деня, в който влязох в залата, за да отслабна. Започнах с кръгови тренировки и само няколко месеца по-късно треньорът ми Красимир Иванов ме насочи към спорта. И така от януари 2019 г. аз съвсем съзнателно и целенасочено тренирам“, разказва Цветомир.

Същата година той отишъл на първото си състезание като аматьор в Сърбия и спечелил златен медал при мъжете, въпреки че още бил тийнейджър. Миналата година, докато светът бил затворен заради пандемията, Цветомир се включил и онлайн в Световното по гиревой спорт и безапелационно извоювал световната титла.

„СПОРТЪТ Е РУСКИ И Е ЗА СИЛОВА ИЗДРЪЖЛИВОСТ, БЪРЗИНА И ГЪВКАВОСТ. ДАТИРА ОТ КРАЯ НА XIX ВЕК. Всъщност през 1891 г. пудовките, както наричаме в България този вид гири, навлизат в Русия от Германия. Пудовките са тежести, с които може да стимулирате горната част на тялото, мускулите на ръката и задните мускули. Използват се самостоятелно или в двойка. В нашия спорт работим с две пудовки, които са с различна тежест в зависимост от възрастовата категория, от това дали си мъж, или жена и от това дали си аматьор, или професионалист. Има и подкатегории според килограмите на състезател. Най-общо килограмите на пудовките варират от 16 за децата до 32 кг за мъжете майстори“, обяснява Цветомир. И допълва, че състезанията се провеждат в две дисциплини – биатлон и дълъг цикъл. Той се състезава в дисциплината дълъг цикъл, която е комбинация от две упражнения – clean и jerk.

„Не е съвсем точно сравнението, но си представете изхвърляне и изтласкване в щангите. Защото в щангите вдигаш тежестта веднъж, а при нас упражненията са циклични и с идеята тялото да покаже колко е издръжливо. Затова при нас правилата се следните – правиш двете упражнения по 10 минути, като целта е да постигнеш максимален брой повторения и почиваш 40 минути. След това отново“, казва още Цветомир.

ОТ НЯКОЛКО МЕСЕЦА МЛАДШИ КУРСАНТ КРАМАРСКИ ВЕЧЕ СЕ ПОДГОТВЯ ДА ПРЕМИНЕ ОТ ГРУПАТА НА АМАТЬОРИТЕ В ТАЗИ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ. Подкатегорията му е до 95 кг. Ако до момента е вдигал две пудовки по 24 кг, сега вече работи с две гири от по 32 кг.

Строг хранителен режим и ежедневни тренировки се изискват за постигане на високо спортно майсторство. „Сега съм първокурсник и се съобразявам с режима във Военния университет, както и с този, който ми налага моята специализация – „Мотопехотни и танкови войски“, затова нямам възможност да следвам стриктно спортната си подготовка. Но нищо, аз съм упорит, когато имам цел и я преследвам. В момента тренирам, за да покрия норматива за кандидат-майстор на спорта и не ми е скучно. А и сред колегите ми вече има интерес към този гиревой спорт. Първо ме гледаха скептично, но… сякаш започнаха да разбират идеята на тренировките. Имам един колега, който се запали и тренираме заедно“, казва Цветомир. След това обяснява, че той приема повече белтъци и мазнини, за да е здраво и силно тялото му. Признава, че е категоричен противник на химията и че не се уморява да обяснява на тийнейджърите, които прохождат във фитнес залите, колко вредни са медикаментите за бързо трупане на мускулна маса.

Цветомир Крамараски мечтае някой ден да основе свой спортен клуб, за да развива спорта в България. В момента в страната има три клуба, от които функционират реално два и те са в София. Самият той е член на клуба Lokomotiv be Strong, в който най-малкият участник е шестгодишно момиченце. „Тя вдига пудовки от по 4 кг. С това искам да кажа, че няма възраст, която да не е подходяща да започнеш да тренираш, ако желаеш“, казва Цветомир Крамарски.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *