Напрежението в редиците на БСП във Великотърновска област ескалира, ще им редят служебно депутатската листа

Листата на БСП във Велико Търново ще бъде подредена служебно от Националния съвет на БСП заради провалени на два пъти заседания на Областния съвет на социалистите. Причината е разнобой в организацията по отношение на Явор Божанков, когото Изпълнителното бюро на БСП утвърди за водач преди дни. Част от местните социалисти искат листата да води световната шампионка по стрелба и почетен гражданин на болярския град Весела Лечева и се опълчват срещу решението на централата. Лечева бе демонстративно порязана и не и бе отредено мястото на водач на листата, въпреки, че тя събра най-много гласове на предходните избори. Именитата българка се оказа шампион по преференциален вот с 3863 гласа и бе първа сред всички участници в изборите през април в региона. Насроченото за петък заседание на Областния съвет на БСП във Велико Търново отново се провали заради липса на кворум. Така листата ще бъде подредена служебно. В редиците на социалистите обаче има сериозен разнобой и напрежението ескалира. „За съжаление на 26-ти и 28-ми бяха планирани заседания на областния съвет на БСП, който трябваше да подреди листата на основа на номинациите, които са направени от общинските партийни конференции. Поради липса на кворум, ние вече сме изпратили имената на нашите кандидати и служебно очакваме да бъдат подредени от нашия Национален съвет“, коментира областният председател на левицата Марияна Бояджиева. Сред тези, които бойкотират решението за листа с водач Божанков, са емблематични кметове на Павликени инж. Емануил Манолов, на Полски Тръмбеш Георги Чакъров и на Сухиндол Пламен Чернев. Кметът на Стражица Румен Павлов, по-известен като Пантерата е номиниран за кандидат за депутат. Всички делегати от общинската организация в Стражица, сред които и председателят на Общинския съвет Илиян Маринов и кмета Румен Павлов, са взели участие на 28 май в опита за събирането на областния съвет. „Присъстваха всички делегати от Стражица, тъй като имаме номинация. Нашият кмет беше издигнат за кандидат за депутат на конференцията на 20 май. Разочаровахме се, че се провали Областния съвет, но сега служебно ще се подреди листата“ , сподели Катя Петрова, общински лидер на БСП. „Има наистина някакво напрежение, което надявам се, като започне кампанията, тези неща да отшумят“,коментира лаконично Румен Павлов.

Румен Павлов- Пантерата ще е една от най-силните кандидатури в новата червена листа.

Явор Божанков е издигнат като кандидат за народен представител от организацията в Горна Оряховица. „Ако твърдиш, че си лоялен към БСП и политиката на партията, трябва да изпълняваш решенията на колективните й органи. За последните 30 години горнооряховската партийна организация, в листите на БСП е получавала 4-то- 5-то място и никога не е имала претенции или да прави бойкоти за това! Като за тези 30 години БСП е управлявала общината, но за тях никога не е имало представител в листите до 4-то място“, категоричен е Огнян Стоянов, общински председател на БСП в Горна Оряховица и член на Националния съвет. Националният съвет на БСП окончателно ще утвърди листата на 3 юни.

Огнян Стоянов

Веселина АНГЕЛОВА снимки-авторът

One thought on “Напрежението в редиците на БСП във Великотърновска област ескалира, ще им редят служебно депутатската листа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.