11 достойни жени и мъже награди Община Горна Оряховица

Единадесет достойни горнооряховчани бяха отличени тази година за принос в различни сфери. Наградите бяха връчени по време на тържествената сесия на Общинския съвет по повод празника на Горна Оряховица.
Доц. д-р Иван Бъчваров бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Горна Оряховица“ посмъртно. Плакета получи Иван Момъков – председател на постоянната комисия по образование и култура, съвносител на предложението за удостояването на Иван Бъчваров със званието, но най-вече истински негов приятел.
От 1981 г. до последните си дни Иван Бъчваров е директор на Исторически музей – Горна Оряховица. През тези 30 години има значителен принос към развитието на музейното дело и културно-историческото наследство на Горна Оряховица, общината и страната.
От 1985 г. до 1991 г. Иван Бъчваров е част от екипа, който провежда редовни археологически проучвания на античната и средновековна крепост Ряховец. От 1989 г. до 1992 г. е ръководител на археологическите проучвания на два некропола от края на ХIV в., разположени в землището на с. Янтра.
Иван Бъчваров има съществен принос за обособяване на Исторически музей Горна Оряховица, като го преобразува от филиал на Окръжен музей – Велико Търново, в самостоятелен общински музей, а след това обогатява структурата му с етнографски музей в Долна Оряховица и къща музей „Асен Разцветников“ в с. Драганово.
В последното десетилетие от живота си Иван Бъчваров организира в Исторически музей – Горна Оряховица, представянето на няколко серии от тематични изложби, с които по атрактивен начин представя забравени и слабо известни експонати и факти от историята и бита на града. Най-известни сред тях остават „Пороците на горнооряховчани“, „Навиците на горнооряховчани“ и „Традиционни занаяти на Горна Оряховица“. Някои от експозициите и до днес гостуват на много от музеите в страната и допринасят за популяризиране на Горна Оряховица.
ТРИМА СА ТАЗГОДИШНИТЕ НОСИТЕЛИ НА НАГРАДАТА ЗА ПРИНОС В СФЕРАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО – ДОНКА ГАНЧЕВА-СПАСОВА, КРЕМЕНА ЕНЧЕВА И РАДОСЛАВ ГАТЕВ.
Донка Ганчева-Спасова е старши учител в ДГ „Елена Грънчарова“ с над 40-годишен опит в сферата на предучилищното образование. Прилага и утвърждава най-разнообразни форми на взаимодействие с децата и техните семейства, участва в дейности по проекти и национални програми за развитието на образованието.
Кремена Енчева е дългогодишен учител в начален етап на образование. От 2018 г. е част от колектива на СУ „Георги Измирлиев“. Колегите й я определят като учител иноватор. Втора година успешно прилага проектнобазирано обучение по гражданско образование. Използва информационните технологии и интернет в ежедневието за своите ученици. Обогатява учебния процес с интересни факти и занимателни елементи.
Радослав Гатев е възпитаник на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ – специалност „Системно програмиране“. Това дава началния тласък в развитието му като програмист. Две поредни години печели наградата за значим професионалист на Microsoft. Той е и един от най-младите носители на това отличие. Развива собствен блог, публикува научни статии, свързани с програмиране и нови технологии.
С НАГРАДАТА ЗА ПРИНОС В СФЕРАТА НА КУЛТУРАТА ОТЛИЧИЯТА СА ЗА ВАНЯ НИКОЛОВА И СТЕЛА ДОЙКОВА.
Горнооряховчанката Ваня Николова се дипломира като магистър в Историческия факултет на СУ „Климент Охридски“. От 2001 г. започва работа като сценарист в тв шоу „Сблъсък“ по bTV. Следващата година дебютира в документалното кино като сценарист във филма „Млади сърца“. През 2005 г. е изпълнителен продуцент на тв предаването „Тройка по никое време“, а от 2006 до 2009 г. оглавява българската редакция на италианското лайфстайл списание „Макс“. От следващата година започва работа като сценарист в първия сезон на криминалната тв поредица „Под прикритие“ по БНТ и става главен сценарист на втория сезон. Дебюта си като сценарист в игралното кино прави с филма „Голата истина за група „Жигули“.
Стела Дойкова завършва музикална паралелка в СОУ „Вичо Грънчаров“. Приета е с отличен успех в АМТИИ „Асен Диамандиев“ в Пловдив в специалност „Педагогика на обучението по музика“. През 2016 г. е поканена от Аделина Колева да ръководи детския вокален състав към НЧ „Напредък – 1869“. Скоро след това съставът е преименуван на Music sounds.
ЗА ПРИНОС В РАЗВИТИЕТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ТАЗГОДИШНИТЕ НОСИТЕЛИ НА НАГРАДАТА СА Д-Р ДАРИЯ ПУЛОВА-МАКАВЕЕВА И Д-Р ТОДОР МИХНЕВ.
През 1985 г. д-р Дария Пулова започва като лекар в отделението по педиатрия на тогавашната Общинска болница в Горна Оряховица. От 1990 г. до 2007 т. е преназначена в отделението по инфекциозни болести на МБАЛ „Св. Иван Рилски“. Придобива специалност „Инфекциозни болести“ и от 2007 г. е началник на инфекциозното отделение. На тази длъжност работи и до днес.
И още един лекар, свързан с това отделение, бе отличен за принос в здравеопазването. Д-р Тодор Михнев започва работа през 1978 г. в инфекциозно отделение – 20 години е началник, а след пенсионирането си е ординатор. През 1984 г. е отличен с почетна значка „Отличник“ на МНЗ. 14 г. работи в Спешна медицинска помощ, а от 2000 г. – в системата на доболничната помощ в Долна Оряховица.
ЗА ПРИНОС В РАЗВИТИЕТО НА СПОРТА БЯХА ОТЛИЧЕНИ БОКСЬОРЪТ БОРИСЛАВ ИВАНОВ И ТРЕНЬОРЪТ ПО АКРОБАТИКА НИКОЛАЙ МИХАЙЛОВ.
Борислав Иванов е професионален състезател по бокс и помощник-треньор в боксов клуб „Локомотив“, където тренират над 20 момчета и момичета до 18-годишна възраст. През тази година 15 картотекирани състезатели на клуба ще вземат участие в Държавните първенства по бокс. Николай Михайлов е успешен състезател и дългогодишен треньор по спортна акробатика. През 2014 г. основава КСА „Акро Нова“, който е приемник на СКА „Локомотив“. От тогава всяка година клубът приема домакинства на държавните шампионати, турнири „Млад акробат“ и лагери на националния отбор. Всяка година състезателите на клуба се нареждат на призови места, като вземат и участия на европейския и световния подиум. За 2021 г. след проведени контроли на БФСА от клуба са одобрени двойка жени и тройка жени във възраст 11 – 16 г. за участие в Световното първенство през юни в Женева, Швейцария.
ЗА ПРИНОС В СФЕРАТА НА ИКОНОМИКАТА ТАЗИ ГОДИНА БЕ ОТЛИЧЕН УПРАВИТЕЛЯТ НА ФИРМА „ЗОНИ“ НИКОЛАЙ ВЕЛИЧКОВ. Основната му дейност е строителство на жилищни и промишлени сгради и прилежащата инфраструктура. От 2017 г. фирмата започва проектиране и изграждане на жилищни сгради в кв. „Пролет“ в Горна Оряховица и до момента са изградени и въведени в експлоатация над 40 апартамента и магазина с площ около 3500 кв. м. През тази година започва изграждането на нови жилищни сгради с магазини и гаражи, като предстои да се направят 36 апартамента и 9 търговски обекта.
ОТЛИЧИЕТО ЗА ПРИНОС В СОЦИАЛНАТА СФЕРА ТАЗИ ГОДИНА БЕ ПРИСЪДЕНО НА ЗОРАН МАМУЧЕВСКИ. Роденият в гр. Берово, Северна Македония, през 2012 г. е ръкоположен за свещеник и назначен за предстоятел на строящия се тогава храм „Св. Три Светители“ в кв. Пролет“ в Горна Оряховица. За кратко време с помощта на дарители отец Зоран успява да довърши строителството. Под негово ръководство започва да се развива успешно и социално-културна енорийска дейност. През 2016 г. в храма отваря врати първата църковна кухня в цялата Великотърновска епархия. Сега в тази кухня, благодарение на благодетели, 100 души получават топла храна шест дни в седмицата.
Енорийската дейност на отец Зоран се допълва и от издаването на книги на църковна тематика, Неделно училище, артработилница към храма. Зоран Мамучевски е член на УС на фондация „Дякония и мисия“, съучредител на сдружение „От сърца за сърца“ и председател на баскетболен клуб „Локомотив“ в Горна Оряховица.
С ПОЧЕТЕН ЗНАК НА ГОРНА ОРЯХОВИЦА БЕ УДОСТОЕНА МБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“. Отличието е за значим принос и заслуги към гражданите на общината в борбата с пандемията от COVID-19. Почетния знак получи управителят на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Иван Иванов от името на екипа на болницата. Д-р Иванов благодари обаче не само на колегите си в болницата, но и на тези от Спешна и доболнична помощ, както и на инж. Добромир Добрев. Не върнахме нито един пациент. Мерилото за едно общество е грижата му за по-слабия, сподели д-р Иванов, един от принципите в работата на МБАЛ.
След тържествената сесия пред сградата на общината бе издигнато знамето на Горна Оряховица. Кметът инж. Добромир Добрев поздрави всички горнооряховчани по повод празника. „Нека продължим да работим заедно, да споделяме трудностите и удовлетворението от успехите! Нека носим винаги Горна Оряховица в сърцата си“, обърна се към съгражданите си инж. Добрев.
Благослов за здраве и благоденствие на горнооряховчани отправи Великотърновският митрополит Григорий.
Специален поздрав с авторска песен за Горна Оряховица имаше от учениците на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, както и от балет „Калина“ при НЧ „Напредък – 1869“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *