Коси от фризьорски салони се използват за събиране на петролни разливи

Кичури, събирани след подстригване във фризьорските салони, се използват за събиране на петролни разливи, а бои за коса се изгарят като източник на енергия в рамките на екологична програма във Великобритания, съобщи електронното издание на в.“Гардиън“.
През последните десет месеца 550 фризьорски салона във Великобритания и Ирландия са се включили в инициативата „Грийн салон колектив“ за намаляване на отпадъците от салоните и за образователни програми.
„Фризьорските салони са сред източниците на най-много отпадъци в сектора на търговията и услугите на дребно“, каза съоснователят на иницативата Пол Сийуорд. „Бяхме шокирани да установим колко изостава Великобритания в устойчивостта в развитието на салоните“.
Около 99 на сто от подстриганите коси в салоните отиват на сметищата. Новата инициатива обаче създава организация за събирането на тези отпадъци и използването им като пълнеж за памучни или найлонови тръбички, които се поставят край бреговете и плажовете, за да ограничават замърсяването при петролни разливи.
Досега са събрани 500 кг коси, като 50 кг от тях вече са използвани за съоръженията за почистване. Част от отпадъците се дават и на фермери, които да я използват като компост, защото косата съдържа белтъчини и азот, полезни за растенията.
Боите за коси и продуктите за обезцветяване обикновено изтичат в канализацията, а това излага на риск от замърсяване почвите и подпочвените води. „Зелената“ инициатива обаче насърчава събирането и изгарянето им в електростанции за производството на електричество.
„Всеки салон трябва да участва, трябва да носим отговорност за собствените си отпадъци. Това е само началото на нещо голямо“, казва Катрин Джаксън, която се присъединява с фризьорския си салон в Ковънт Гардън, Лондон към инициативата миналата година. Таксата за членство в „зеления“ проект е 125 британски лири, насърчават се и дарения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.