Учениците от Профилирана езикова гимназия донесоха 7 награди от международни конкурси за преводи на поезия и проза

Четири възпитанички на великотърновската ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ се справиха отлично като млади преводачи. Дванадесетокласничката Елеонора Дончева и десетокласничката Даница Христова участваха в Шестия международен конкурс по превод „Трансформации“ с преводи на поезия и проза от английски и испански. Елеонора е един от двамата носители на най-престижното отличие – плакет „АУРА“, на Профилираната езикова гимназия тази година. Тя е най-добре представилият се ученик на областния кръг на олимпиадата по испански с 98 от 100 възможни точки. Десетокласничката Даница учи в паралелка с френски и английски. Споделя, че и двата й допадат еднакво. Чете литература в оригинал, а в свободното си време превежда текстове на песни. Вече 3 поредни години Даница се класира за националната олимпиада по френски. За изкуството да превежда на български, е изключително благодарна на учителката си по български език и литература в гимназията Северина Плачкова. Организатор на международния конкурс по превод „Трансформации 2021“ е Филологическият факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Тази година своите познания са защитили над 380 участници – студенти и ученици от 15 държави. Членове на конкурсното жури са над 40 преподаватели и чуждестранни лектори с дългогодишен опит в преподаването на езици.

Следващото голямо предизвикателство за златаровци са националните олимпиади по английски и испански език. Заради пандемията бяха отложени за 5 юни. Тази година техен домакин е великотърновската Профилирана езикова гимназия.

Елисавет Конидари от XII клас и Александра Младенова от XI са отличените в националния конкурс по превод на поезия и проза от френски и испански език „Иван Иванов“. Негов организатор е варненската IV Езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“, чийто директор през 70-те години на миналия век е бил изтъкнатият преводач. Целта на конкурса е да насърчи учениците да развиват компетентности в изкуството на превода, като популяризира делото на Иван Иванов. Съорганизатори са Френският институт в България и посолството на Кралство Испания у нас.

Стилян Папазов от XI „в“ е носител на поощрителна награда в категорията „Проза“ на XXIV Национален литературен конкурс „Петя Дубарова“, организиран от Община Бургас, къщата музей на поетесата, Министерството на образованието и науката и Националния дворец на децата. Проявата е част от националния календар на МОН за изяви по интереси и от програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.