Адрес: На село. Семейна оранжерия в Стамболово доставя над 200 000 цветя годишно на общини, хотели и ресторанти

31-годишният Радослав Христов вече има магазин във В. Търново

 

Радослав и майка му Цветелина

МАЛКА СЕМЕЙНА ОРАНЖЕРИЯ ЗА СЕЗОННИ ЦВЕТЯ В СТАМБОЛОВО оцелява вече десетина години и от нея се разкрасяват доста общини, големи търговски вериги, хотели и частни сгради. Идеята хрумнала спонтанно на Ивелина Христова, когато напуснала работа. Синът й Радослав й купил втора ръка оранжерия от 100 кв. м и в нея заложили 12 000 цветя. Първите били бегония, калдъръмче, тагетис и още познати от селските дворове. После с това начинание сериозно се хванал Радослав, а над 500-те пчелни кошера, за които се грижел, оставил на брат си Владимир. В семейния бизнес се включва понякога и бащата Здравко, който работи като ръководител движение на гарата в Павликени. Фамилията ползва своя земя в селото, а иначе живее в Павликени.

ДНЕС ИМАТ 8 – 9 ОРАНЖЕРИИ С НАД 200 000 ЦВЕТЯ ГОДИШНО. През лятото се отглеждат 28 вида цветя за паркове, градини, балкони и т.н. Растенията са само сезонни, само саксийни и подходящи за букети. Разсадът се внася от Холандия и грижите за цветята се полагат от зимата до есента. У нас няма разработено подобно производство, няма лаборатории и заради това вносът е само от чужбина. В разсадника има капково напояване и висящо хидратиране за кашпите с мушката и други красиви цветя. За улеснение тази пролет е купена и машина втора ръка от Холандия за 35 000 лв., която пълни саксиите с тор и помага в разсаждането. Така работният цикъл е затворен, в оранжериите почти денонощно работи 52-годишната Ивелина Христова, която е горда с успехите на синовете си, но си има и помощници.

ПАК СПОНТАННО ПРЕДИ ВРЕМЕ ДОШЛО И ИМЕТО НА ОРАНЖЕРИИТЕ – „Зеленко”, разказва Радослав Христов. Въпреки многото трудности в този бизнес неговите цветя са търсени в доста общини, които са се доверили именно на него. През последните години оранжерии „Зеленко“ работят с общините Горна Оряховица, Елена, Лясковец и Павликени. Извън областта оттук се разкрасяват и Севлиево, Бяла, Ловеч, Козлодуй и други.

 

ПРАВЯТ ЦВЕТНИ СЪРЦА ПО ПОРЪЧКА

 

„Екзотични и невиждани на друго място цветя нямаме, но правим по-нестандартни неща, като огромни сърца от цветя например, животни с цветя и други подобни, но само по поръчка. Доста хора си поръчват такива при нас. Във Велико Търново работя с веригата „Бианко” – украсите от цветя в заведенията са наши, работя с лоби бара на общината, с няколко хотела в Арбанаси, с хотел в Елена. Последните години бяхме доста напористи и дръпнахме напред“, с усмивка споделя 31-годишният Радослав.

КОНКУРЕНЦИЯТА В ТОЗИ БРАНШ Е ЖЕСТОКА, НО ЗА РАЗЛИКА ОТ МНОГО ДРУГИ ОРАНЖЕРИИ, тази от Стамболово всяка година прави дарения от цветя, които са останали след сезона. Подаряват на църкви, манастири, общини, които по един или друг начин винаги са трогнати от тези жестове на „Зеленко”. В условия на пандемия и кризи не може да се предвиди колко цветя да заложиш, всяка година производството се увеличава с 10 – 20 процента, но при затворени заведения и срив в хотелския бранш се правят безвъзмездни дарения.

„Така правим добро и го хвърляме зад гърба си, но то ни се връща. Това ме кара да се чувствам щастлив, макар да нямам много време да усетя това чувство. Доволен съм от избора на бизнес, който съм направил, защото човек не може да е добър във всичко, но трябва да реши кое може да прави най-добре“, споделя още Радослав. Той е щастливо женен за Вероника Сивриева, която беше в листа за изборите на 4 април. Двамата имат прекрасна дъщеричка на година и седем месеца и всеки момент чакат второ дете, което ще е мъжка рожба.

 

ВЕЧЕ ИМАТ МАГАЗИН, ОТВАРЯТ АВТОМИВКИ С УНИКАЛЕН СОФТУЕР

 

Новият магазин във В. Търново.

ОТ БРОЕНИ ДНИ В ТЪРНОВСКИЯ КВ. „КОЛЮ ФИЧЕТО” ИМА нов магазин за цветя „Зеленко”, който е на Радослав Христов, а преди е бил за зеленчуци. Така той разширява своя бизнес, а за кредити въобще не му се говори. Младият мъж е от тези, които са били на гурбет, но се е върнал „на червено” от Англия и вече дори не му се мисли за работа извън България, колкото и трудно да е тук. Така че цветарския бизнес Радо е почнал от нулата и всяка година в началото влага сериозни суми.

Другото му ново начинание, което няма нищо общо с цветята, е автомивки на самообслужване. До броени дни в кв. „Чолаковци” ще бъде отворена първата подобна, но вече има две такива в Павликени и една в Левски, прави два нови обекта в Севлиево и Свищов.

„Цветя, автомивки, пчели и може още нещо да ни хрумне. Но така трябва да се действа в живота и да не се чака на късмета. С автомивките и с пчелите се занимава брат ми, но всъщност сме заедно във всичко. Нищо от това не е било детската ми мечта, не сме живели в охолство, но за всичко съм благодарен на моите родители. Работя от 15-годишен и не се оплаквам, но всъщност държавата въобще не брои цветарския бизнес – нас ни няма нито в растениевъдството, нито в земеделието, нито на друго място. Заради това в началото започнахме без нито един пазар, а по време на пандемията не сме получили нито стотинка. Сега обаче не можем да смогнем дори и на този пазар, който имаме, защото ставаме по-големи. Затова казвам, че кадърните хора ще оцелеят, каквото и да им поднесе животът”, споделя със самочувствие Радослав и допълва, че за сезон в началото на годината се залагат между 70 000 и 100 000 лева в цветята, а това производство е такова, че като остане, не става за ядене.

НЕЗАВИСИМО ОТ ВСИЧКО, КОЕТО ПРАВИ И ПОСТИГА С МНОГО ТРУД, Радослав Христов и семейството му са станали обект на среднощен обир в новия си дом в Павликени. Точно на Цветница той слиза на долния етаж в жилището и установява, че липсват 6000 лева и всичките му лични документи. Вещи и предмети не са взети. Така младият бизнесмен сега е без самоличност, защото обирът се разследва, и има срок, в който не може да си извади нови документи. Той се чуди как в новопостроена къща, заключена и напълно осветена от всички страни, може да се влезе, докато спиш.

Нели СУКОВА

3 thoughts on “Адрес: На село. Семейна оранжерия в Стамболово доставя над 200 000 цветя годишно на общини, хотели и ресторанти

 • 31.05.2021 в 12:00
  Permalink

  Познавам добре това семейство. Освен че са много трудолюбиви и задружни, те са и много верни приятели и хора с добри сърца. Винаги готови за добротворство и взаимопомощ. Характерно за тях е, че не се отчайват след претърпян неуспех и не се възгордяват от постигнатите отлични резултати. Тези хора олицетворяват типичното българско семейство. Дано послужат за пример и той да е заразителен за колкото се може повече млади българи. Пожелава им от сърце още много успехи. Живи и здрави.

  Отговор
 • 17.06.2021 в 16:53
  Permalink

  Трудолюбиво българско семейство.
  Всичко е постигнато с много труд. Радвам се, че ги познавам и че са част от моите приятели. Винаги отзивчиви за благородни каузи. Отнасят се и с уважение към всеки клиент, който е отишъл дори за едно цветенце.
  Продължавайте все така и УСПЕХ!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *