Уволниха дисциплинарно и химик от търновската полиция за подмяна на 4 кръвни проби на пияни шофьори

Преди броени дни министър Бойко Рашков махна и другия участник в организираната престъпна група

ХИМИК ОТ БАЗОВАТА ЛАБОРАТОРИЯ НА ОБЛАСТНАТА ПОЛИЦИЯ Е БИЛ УВОЛНЕН дисциплинарно от предишното ръководство на МВР, научи „Борба“. Й.Й. е махнат от системата след приключване на дисциплинарно производство, поясни директорът на ОД МВР ст. ком. Димитър Машов. Той обясни още, че по случая с подменените кръвни проби на пияни шофьори е работила комисия, а разследването се води от спецпрокуратурата срещу организирана престъпна група, в която са участвали двама служители на МВР във В. Търново. Другият участник Ал. И., на 44 г., от управлението в старата столица бе уволнен на 20 май със заповед на служебния вътрешен министър Бойко Рашков. Срещу него са събрани доказателства, че в периода от 26 юни 2019 г. до 10 септември 2020 г., възползвайки се от качеството си на служител в Районното управление, инспекторът е получил парични суми от трима жители на Велико Търново, за които при полицейски проверки е установено, че са управлявали МПС след употреба на алкохол. Служителят е получил парите срещу обещание да им съдейства за манипулиране на взетите от тримата кръвни проби така, че те да избегнат носенето на административно-наказателна или наказателна отговорност.

СЪУЧАСТНИКЪТ ЕКСПЕРТ ОТ ЛАБОРАТОРИЯТА Е ХИМИК И НАЧАЛНИК НА група „Химия и биология“. Й.Й. работи в МВР от 20 години. Още преди да бъде уволнен дисциплинарно, той е оспорил министерска заповед, с която е бил отстранен от длъжност. Решението на Административния съд е от 27 май и е в негова полза, но явно вече от него няма смисъл. Дисциплинарното производство срещу нето е било образувано на 30.10.2020 година, а преди това той е бил арестуван при акцията на отдел „Вътрешна сигурност“ под ръководството на спецпрокуратурата. Разследването на организирана престъпна група (ОПГ) във В. Търново за подмяна на кръвни проби е започнало още преди три години и продължава. Й.Й. е бил пуснат под парична гаранция от 10 000 лева, но сроковете за неговото отстраняване са изтекли и той е решил да поиска от съда да го върне на работа, защото останал без доходи.

Според събраните до момента доказателства химикът е започнал да подменя проби още на 26.06.2019 година, когато е съставил протокол за химическо изследване за определяне на концентрация на алкохол, в който е удостоверил неверни данни за действителен резултат на съдържанието на алкохол в кръвта на изследвана кръвна проба на Д. Ц., посочвайки, че концентрацията е 0,48 промила. На 20.02.2020 година е съставил протокол за химическо изследване за определяне на концентрация на алкохол, в който е удостоверил неверни данни за действителен резултат на съдържанието на алкохол в кръвта на изследвана кръвна проба на С. С., посочвайки, че крайната установена концентрация на алкохол е 1,17 промила. На 3.09.2020 година е съставил протокол за химическо изследване за определяне на концентрация на алкохол, в който е удостоверил неверни данни за действителен резултат на съдържанието на алкохол в кръвта на изследвана кръвна проба на Ш. Х., като е посочил, че крайната установена концентрация на алкохол в кръвта му е 0,45 промила. На 10.09.2020 година е съставил протокол за химическо изследване за определяне на концентрация на алкохол, в който е удостоверил неверни данни за действителен резултат на съдържанието на алкохол в кръвта на изследвана кръвна проба на Я. М. посочвайки, че крайната установена концентрация на алкохол е 0,48 промила. Във въпросната ОПГ участват и външни лица, които не са от системата на МВР. Подмяната обаче няма как да стане без химика, за когото засега няма данни да е получавал пари за „услугите“, както е правил инспекторът Ал. И., установи още репортерска проверка.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.