Стартира издаването на цифрови COVID сертификати за ваксинация

ОТ 1 ЮНИ ЩЕ СЕ ИЗДАВАТ ЦИФРОВИ COVID СЕРТИФИКАТИ НА ЕС, съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Електронните удостоверения ще са съответно за завършена, незавършена и за приключена смесена ваксинационна схема. Те се предоставят по искане на лицето, което е имунизирано срещу COVID-19, от медицинския специалист, приложил субстанцията, или от неговия общопрактикуващ лекар. Сертификатите могат да се свалят в електронен формат и от ваксинираното лице от интернет страницата на националната здравна информационна система – https://his.bg.

Официалните данни на здравното ведомство в областта показват, че ситуацията в региона вече е спокойна. Заболеваемостта възлиза на 56,59 на 100 000 души, което ни отрежда място в жълтата зона. В понеделник няма нито един нов случай, а в болници са настанени само 57 лица. В домашни условия се лекуват също доста по-малко диагностицирани – 183 души.

Въпреки това смъртните случаи продължават. Починали са трима души – на 63, 66 и 88 години. Жертвите на заразата достигнаха 653.

Осезаемо е намалението на болни в целия регион. Най-много все още са инфектираните в община Велико Търново – 68, а най-малко – в Сухиндол – трима.

В периода 1 – 4 юни ще действат общо 5 зелени коридора в областта. Три от тях са в старата столица, а останалите в Горна Оряховица.

Поставени общо 34 802 дози ваксини, а две игли са получили 14 448 лица.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *