С над 800 хил. лв. разширяват двойно Музея на восъчните фигури във В. Търново

Посетителите ще видят диорамите „Битката при Клокотница“, „Средновековен пазар“, „Йоан Кукузел“, „Отбраната на Търновград“ и др.

 

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОБЯВИ ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА ЗА ДВОЙНО РАЗШИРЕНИЕ НА ЕДНА ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ МЕСТНИ АТРАКЦИИ – МУЛТИМЕДИЙНИЯ ПОСЕТИТЕЛСКИ ЦЕНТЪР „ЦАРЕВГРАД ТЪРНОВ“, добил гражданственост и като „Музеят с восъчните фигури“. Комплексът на ул. „Никола Пиколо“ в близост до площад „Цар Иван Асен“ ще присъедини още два етажа над съществуващата си площ, досегашна собственост на регионалния музей. Инвестицията е за малко над 800 хил. лв., а новите експонати ще могат да се видят още догодина.

Разширението предвижда визуализиране живота на различните социални слоеве във Второто българско царство, техните нрави, обичаи, бит и одежди. С помощта на съвременната аудио-визуална техника по-пълно ще се възприеме богатата история на града от този период, неговата царственост, воинска слава и духовна мощ. На първия от новите етажи е предвидена диорамата „Битката при Клокотница“, както и „Йоан Кукузел – олтар на част от църква – фрагмент“. Предвидени са и композиции с фигури, като „Средновековен пазар“, „Отбраната на столичния Търновград“, „Прощаване на Патриарх Евтимий с народа“. Разширението обхваща още изграждането на тронна зала и мултимедиен комплекс, както и магазин за сувенири. Посетителският център в момента съдържа 29 скулптурни фигури, разположени на два етажа. Автор на концепцията за представяне на исторически личности е скулптoрът Борис Борисов. Пресъздадени са сцени от Българското средновековие и най-вече величието на Търновград през царуването на династията Асеневци.

Посетителите могат да видят и фигурите на цар Калоян и цар Иван Асен II. Концепцията на музея е развита в няколко основни направления – представяне на царската и на воинската слава, на духовността – развитието на книгите, на зографството и занаятите. Изключително интересна е сцената, представяща пленяването на Балдуин Фландърски от цар Калоян. 18 месеца е крайният срок за направата на разширението и монтирането на новите фигури, но очакванията са комплексът да бъде готов до идната пролет.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *