Великотърновци се преклониха пред паметта на Христо Ботев

С военен ритуал  и заупокойна молитва старопрестолният град почете 145-годишнината от гибелта на бележития българин. Кметът Даниел Панов, Областният управител Георги Гугучков, жители на старата столица, ученици, представители на институции, организации и сдружения поднесоха венци и цветя в знак на признателност и почит към Ботев и българските герои, посветили се на свободата и националното обединение.

В 12,00 ч. сирени оповестиха 145-ата годишнина от гибелта на поета- революционер. С минута мълчание великотърновци се преклониха пред подвига на българите, дали живота си за Отечеството. Заупокойната молитва отслужи отец Славчо, след което прозвуча литературната композиция „Поклон пред паметта на Ботев“, изпълнена от Белослава Маринова и Иван Данев – ученици от 11 клас в ПМГ „Васил Друмев”.

„Макар да живее само 28 години, Ботев остава завинаги в нашата национална памет. Думите не могат да опишат величието му. До ден днешен, от Околчица духът му гордо брани България и българския народ. До ден днешен Ботев живее във всеки от нас. Но най-хубавото е, че живее в младите великотърновци“, коментира кметът Даниел Панов.

 

СТОТИЦИ ЖИТЕЛИ НА ГРАДА ПОЛОЖИХА ЦВЕТЯ НА ПАМЕТНИКА НА БОТЕВ СЛЕД КРАЯ НА ПОКЛОНЕНИЕТО.

Паметникът на Христо Ботев бе открит на 2 юни 2019 година. Монументът се намира в градинката до сградата на централната поща. Бюстът на Ботев е бил съхраняван в Националния военен университет „Васил Левски“ в продължение на близо 40 години, а след даряването му в полза на Община Велико Търново той бе реставриран.

 

По същото време часови на пост, отдадоха чест и положиха цветя пред паметниците „Майка България”, на Васил Левски, Стефан Стамболов, пред Паметника на обесените” и Паметна плоча на загиналите. Цветя бяха положени  също и пред гробовете на Венета и Иванка Ботеви.

Дияна Ганева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *