Над 27 хил. за проучвания на стражевата крепост Ряховец дават тази година

Археологическите проучвания на крепостта Ряховец ще продължат и през 2021 г. За разкопките този сезон Исторически музей – Горна Оряховица, получава 27 945 лв. по проект, одобрен за финансиране от Министерството на културата.

Възстановка на крепостта край Г. Оряховица.

Първите археологически проучвания на крепостта са проведени в периода 1985 – 1991 г. От 2015 г. обектът получава статут с категория „Национално значение“, като след 25-годишно прекъсване с финансови средства, осигурени от Община Горна Оряховица, са подновени археологическите разкопки от екип с ръководител Илиян Петракиев (РИМ – В. Търново), зам.-ръководители Мая Иванова и Златина Петракиева (ИМ – Г. Оряховица) и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев (РИМ – В. Търново). През изминалите шест археологически сезона са открити структури и детски скелет от IIIII хил. пр. Хр., трите порти, част от крепостната стена с две външни правоъгълни кули, улица, подови нива на жилища, огнища, пещ и скелети от ХIIХIII в. През последните две години се проучва и южното подградие на крепостта, където са разкрити сграда от ХIII век, ями от ХI век и вероятен ров от тракийския период на обитаване на крепостта през ІІІ в. пр. Хр.

Предвижда се археологическите разкопки да започнат през месец септември, като продължи проучването на северната крепостна стена и вътрешните терени, а в южното подградие се разшири проучваната площ в западна посока с цел разкриване на нови структури.

И през това лято ще продължат свързаните с проучванията дейности на горнооряховския музей с доброволци и ученици, част от образователната инициатива на Археологическа школа „Ряховец“.

One thought on “Над 27 хил. за проучвания на стражевата крепост Ряховец дават тази година

  • 03.06.2021 в 11:32
    Permalink

    50-100 години Раховец и отскоро стана Ряховец. Защо такива извращения? Някой псевдо учен на местно ниво е решил, че трябва да се изяви, а журналистите преписват и повтарят.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *