Над 70 образователни медиатори участваха в семинар във Велико Търново

Център „Амалипе“ във В. Търново проведе присъствено обучение за образователни медиатори от цяла България. В обучението се включиха над 70 експерта, които са част от различни училища в цялата страна. Целта на събитието бе обмяна на опит, по време на семинара участниците преминаха няколко важни тематични модула. Разгледаха се основните им права и задължения в сферата на образованието; активното участие на образователния медиатор в училищния живот; организирането и функционирането на работата на образователните медиатори.

Обучението се проведе от 31 май до 1 юни с подкрепата на швейцарското посолство.

Семинарът започна с представяне на участниците чрез дискусия на тема: „Роля на образователния медиатор“. Участниците споделиха какво е да си образователен медиатор. Той е мостът между институциите и общността, организатор и връзка между училището и родителите, сподели един от най-активните медиатори Бойчо Кочев.

Деян Колев, председател на ЦМЕДТ ,,Амалипе“, сподели на присъстващите за прехода между патриархалност и модерност, като отбеляза, че модерната общност решава всичко.

По време на срещата Ирена Михайлова, дългогодишен медиатор в ,,Амалипе“, коментира целите на медиаторството. Осигуряване на равен достъп до образование и детски градини чрез включване на деца и родители, проекти, програми и партньори за достъп до трудовия пазар. Анкетиране на всяко ромско и неромско семейство, проучване на образователния и здравния статус на деца и родители, работа по връщане на ученици в училище, мотивация за тяхното образование.

Деян Колев сподели във втората работна сесия ,,Работата на образователния медиатор по време на извънредното положение през март 2020“ повече за трудностите, породени от пандемията. Срещнати проблеми във връзка с дистанционното обучение при учениците бяха недостигът на устройства, затрудненията на учениците да работят с платформите и устройствата. Затова стартирахме кампанията „Стара техника за ново начало“. Бяха предоставени пари за устройства и раздадени на училищата от Министерски съвет, за да закупят таблети. Деян Колев сподели: „Училищата ще могат да стартират обучение за ученици, родители и учители за работа в различни платформи и ще се реши кои родители ще се включат в тези обучения“.

В края на срещата бяха раздадени материали, свързани с работата на образователните медиатори, като „Наръчник на образователния медиатор“ , „Истории край огнището“ и др.

Теодора Крумова, Атанас Атанасов, Валери Ангелов и Галина Дечева връчиха сертификати на присъстващите, които бяха определени спрямо тяхното включване в онлайн и присъствени срещи. Сертификатите бяха на нива – първо ниво – бронз, второ – сребро, трето – злато.

Присъственото обучение премина ползотворно и медиаторите се информираха с много полезна информация чрез споделяне на добри практики и обмяна на опит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *