Вземаме си безплатно книги от български автори от кутии в търновските паркове

Книги на български автори ще намират сами своите читатели в парковете на В. Търново. Това се случва като част от на националната кампания „Зелено четене”, която ще продължи до 26 юни. Инициативата преминава под мотото „Книгите сами ни намират”, а неин основен двигател е младият писател и автор на „Орденът на скорпионите” Надежда Динева.

Кампанията цели популяризиране на четенето на обществени места, което да бъде за пример на подрастващите, както и творчеството на млади български автори да достигне до повече хора, казват организаторите. Всички, които са се сдобили с ново четиво, трябва да направят снимка и да я публикуват в социалните мрежи с #книгодар.

„Инициативата има за цел да изненадва, да вдъхновява, както и да ни свързва чрез добро. Затова „избраниците” на книгите трябва да подарят своя книгодар на друг, след като го прочетат”, пояснява Надежда.

В рамките на кампанията ще се проведе и литературно четене на откъси от участващите книги. Освен В. Търново кампанията ще обхване градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен и Благоевград. В столицата книгите ще бъдат оставени лично от авторите, които участват в „Зелено четене”, а в останалите градове ще помогнат доброволци.

Към момента в кампанията безвъзмездно със своите творби са се включили 10 български автори. Участват и 2 сборника с най-добрите произведения на български младежи от последните две издания на националния конкурс „И децата покоряват светове! Покажи, че можеш!”.

Тези, които искат да станат посланици на кампанията, могат да го направят, като оставят книга на същите места, на които са намерили своята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *