Заради момче с увреждане, гонено от детски площадки, Община В. Търново поставя адаптирани съоръжения за игра на шест места

За целта ще бъдат вложени пари от местния бюджет, а придобивките ще са факт до края на лятото

 

ДЕЦАТА С УВРЕЖДАНИЯ НЕ СА НЕВИДИМИ. Те имат място в нашето общество и заслужават

Малина Дончева

равни права с останалите малчугани. За това се бори търновката Малина Дончева, майка на 17-годишно момче, страдащо от синдром на Аспергер. Състоянието представлява психично разстройство от аутистичния спектър, за което са характерни значителни трудности в социалното взаимодействие и невербалното общуване, съпътствани от ограничени и повтарящи се модели на поведение и интереси.

Усилията на жената предстои да бъдат увенчани с успех, след като от общината в старата столица откликнаха на апела й за осигуряване на съоръжения за игра, адаптирани за деца със специални потребности, които да бъдат поставени в детски площадки в града. Тя отказала да се примири с лошото отношение на останалите родители и хлапета, които гонели сина й от люлките, пързалките, катерушките и т.н. Решила да се обърне към местната власт, за да може момчето й да се чувства комфортно и поне за малко да изпита щастие в ежедневието си. Осъзнала, че подобни неприятни преживявания имат и много други майки и деца с увреждания във Велико Търново и инициативата, която подела, ще облекчи и техните неволи.

Малина разказа, че макар момчето й да е на 17 години, все още обича да ходи на детски площадки. Когато бил по-малък, почти се вписвал в обстановката, но с времето и заради синдрома станал нежелан от останалите деца.

„Започнаха да го гледат неодобрително както децата, така и родителите. Гонят го, крещят му. Един човек, ако го отпращат ежедневно отнякъде, ще му домъчнее, а какво остава за дете с увреждане. Тези деца са по-чувствителни и страдат, когато срещнат лошо отношение. Веднага ме пита „Какво лошо направих?“, „Аз лош ли съм?“. Принудихме се да ходим само на детската площадка в парка „Марно поле“, и то когато няма други деца“, сподели майката.

РАЗКАЗА, ЧЕ ЗА НЕГО ЛЮЛКАТА Е КАТО ОТДУШНИК, НО ТРУДНО МОЖЕ ДА СЕ ДОБЕРЕ ДО НЕЯ. Случвало се е да прави избор между това дали да мисли за душевното, или за физическото му благосъстояние.

„Искаше да се люлее в дъжда, защото люлката беше празна и нямаше наоколо деца, които да му правят забележки. Молеше, а аз трябваше да преценя дали да се приберем, или да го остава да се забавлява и да се измокри. Оставих го на площадката… Може да кажат, че съм безотговорна, но това го прави щастлив“, заяви Малина.

Търновката сподели, че момчето й не посещава дневен център, защото наличните в града са смесени.

„За децата с аутизъм трябва да има специален, отделен от другите център, защото те са имитатори. Ако общуват с дете, което е с шизофрения, започват да заимстват от неговия модел на поведение и така вместо да се оправят, се влошават. По времето на комунизма децата и хората с увреждания бяха покривани, затворени в институции. Живееше се с идеята, че те не съществуват. Сега децата с увреждания са в семейна среда и имат право да влязат в градина, училище, в магазин, на площадките – има ги, не са невидими, но самото общество го е страх от тях“, твърди тя.

ЕДИН ДЕН МНОГО Й ДОТЕЖАЛО ОТ ОМАГЬОСАНИЯ КРЪГ, В КОЙТО СЕ ДВИЖИ ЖИВОТЪТ НА СИНА Й, и споделила за проблема във Фейсбук. С нея се свързала търновката Евелина Антонова, която й предложила да й помогне за написване на заявление по казуса до Община Велико Търново. Темата била обсъдена на мартенската сесия на местния парламент и там взели решение да се отпуснат средства за монтиране на специални съоръжения. Наскоро Малина получила официален отговор, с който я уведомили, че въпросното оборудване за игра ще бъде поставено в различни части на града.

„Информираха ме, че ще предприемат изграждане на подходящи съоръжения за игра за деца с увреждания в парковете „Акация“, „Колю Фичето“, „Бузлуджа“ и „Марно поле“. Ще има също и на улица „Бяла Бона“ в кв. „Чолаковци“, на ул. „Деню Чоканов“ и на площадката на улица „Ниш“ 6. Доволна съм от отговора. Смятам, че ще бъде от полза на всички деца с увреждания, които живеят по кварталите, и родителите им изпитват трудности, за да ги доведат до площадката в парк „Марно поле“, която е единствената в града, направена специално за такива деца. Това е разликата между родители на здрави деца и на болни – ние трябва да се борим за всичко“, казва Малина.

Шефката на екологичния отдел в Община Велико Търново Зорница Кънчева уточни пред „Борба“, че са влезли в контакт с няколко производителя на специалните съоръжения за игра и са получи различни оферти.

„Не сме си поставили конкретен краен срок, до който да осигурим съоръженията, но предполагам, че до края на лятото те вече ще са факт и ще могат да се използват по предназначение. В момента отново сме предприели необходимото за възстановяване на щетите по паркове и площадки, дело на вандали“, заяви тя.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Заради момче с увреждане, гонено от детски площадки, Община В. Търново поставя адаптирани съоръжения за игра на шест места

  • 03.06.2021 в 18:11
    Permalink

    Доброто го има с, или без нашите коментари. Браво Малина ! Хвала и на общината !

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *