IT специалист постави симулатори за машинно гласуване в Горна Оряховица

Има сериозен интерес към идеята на Николай Николов

 

IT специалист постави симулатори за машинно гласуване в Горна Оряховица. Идеята на Николай Николов се посреща със сериозен интерес от съгражданите му.

„Целта е да се даде възможност на колкото се може повече хора да се запознаят на практика с това как протича машинното гласуване и в деня на същинския вот да нямат никакви затруднения в избирателната секция“, сподели находчивият компютърен експерт.

Той обясни, че първият симулатор е поставен около 17 часа на 2 юни в бар в центъра на Горна Оряховица.

„Устройството представлява таблет с WiFi и зареден сайт, който е разработен от колегата Боби Гидулски. Купих таблета специално за целта. Много мои приятели се запалиха от инициативата и са готови да предоставят устройства, които да бъдат поставени и на други места в града и общината – кметства, пенсионерски клубове“, разказа Николай Николов.

Той сподели още, че е депозирал искане до местната управа да му бъде разрешено симулатор да бъде поставен на входа на Община Горна Оряховица, както и по кметствата в селата.

„Между 5 и 10 секунди отнема гласуването с устройството. Добави ли се и нужното време за останалата част от процеса при същинския вот – поставянето на картата, разпечатването, един човек би гласувал за максимум минута. Вероятно за възрастните хора ще е нужно малко повече време“, коментира Николай Николов.

Веселина АНГЕЛОВА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *