Прием 2021 – 2022 г. – ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ХРАНИТЕЛНИ ТЕХНОЛОГИИ „Проф. д-р Асен Златаров“ – гр. Горна Оряховица

Петя ДИМИТРОВА,
преподавател по професионална подготовка
Ако сте начинаещ готвач…

Ако сте начинаещ готвач, тепърва ще натрупвате знания и кулинарни умения. Има една важна съставка, която трябва да вложите, за да превърнете най-обикновеното ястие в истинска наслада за небцето.

С нейна помощ ястието ви ще има вкуса на италианската романтика, на френската пикантност и на лютивостта, характерна за повечето източни ястия.

Любов към храната, любов към хората, за които я приготвяме, любов към живота! Това е важно за нас – добрият учител трябва да вдъхнови учениците си, за да вложат цялата си душа и сърце.

Професионална Гимназия по Хранителни Технологии „Проф. д-р Асен Златаров” е единственото в община Г. Оряховица специализирано училище с дългогодишни традиции в подготовката на кадри за професия „Ресторантьор”. Гимназията ни се утвърждава като

елитно училище в града по кетъринг

приготвяне и обслужване на коктейли на частни лица, фирми, отбелязването на национални празници, организирани от кмета на община Г. Оряховица.

Ето и малка част от изявите ни през годината:

1 март – Ден на самодееца, 24 май – Ден на славянската писменост и култура, връчване награди „Спортист на годината”, юбилеи на народни читалища, откриване на изложби, посрещане на високопоставени лица, чуждестранни делегации и др. С гордост казвам, че главни герои на всички коктейли са нашите майстори кулинари и сервитьори. За активно съдействие по организацията и провеждането на мащабни мероприятия училището получава специални благодарности, грамоти за проявения професионализъм и добро партньорство. Има ли по-хубава награда?! Мотото, което си поставяме преди всяко участие, е:

„Когато знанието се срещне със желанието, винаги има успех!”

В нашия град имаме хубав Празник на суджука. Още по-хубава е традицията да участваме с ученици, приготвящи и презентиращи своите основни ястия. Те подреждат най-изисканите плата, окачествяват и разпознават горнооряховския суджук, с доказалите си умения и познания са членове на жури. Учениците, обучаващи се в нашето училище, участват в много изложби, където печелят симпатии и аплодисменти за творчество и новаторство.

 • Учениците усвояват актуални знания за:
 • обзавеждане на заведенията за хранене и развлечения;
 • формите и правилата за посрещане, настаняване и хранене на клиентите;
 • изпълнение на самостоятелни задачи и работа в екип;
 • овладяват способите за планиране, организиране и контрол на дейностите и предлагането на качествен ресторантьорски продукт, съизмерим със световните стандарти;
 • кулинарни техники и технологии;
 • разширено изучаване на английски език, отговарящо адекватно на потребностите на българския и европейския пазар на труда.

Обучението по теория и практика се организира в учебни кабинети по готварство и сервиране, снабдени с богат нагледен материал, учебно-технически средства и съвременно оборудване по проекти по програми.

Производствената практика и учебната практика по кулинарни техники и технологии се провеждат в базови обекти: ресторант „Плевенчето”, „Свети Валентин”, стол на „Захарни заводи“, кафе „Галерия”, снекбар „Бялата къща”, пицария „Антониос”.

Успешно завършилите държавни изпити по теория и практика придобиват

Свидетелство за професионална квалификация, признато във всички страни на Европейския съюз!

Обучението на учениците развива:

 • Творчески подход и креативност, така че да създават кулинарни шедьоври.
 • Лична дисциплина и организираност за усвояване на техники и похвати за приготвяне на изтънчени кулинарни ястия.
 • Естетически подход и оригиналност.
 • Работа в екип, приемственост, професионализъм.
 • Отлична общообразователна и професионална подготовка.

През 2018/2019 г. работихме по проект „Твоят час”. Разучихме стари български рецепти от нашия регион. Разровихме старите тефтери на бабите и проявихме креативност. По време на проекта съблюдавах младите кулинари да спазват реда и правилата и в същото време за мен бе важно те да изразят себе си, да бъдат извън рамките, за да станат добри кулинари. Принципа, от който се ръководя при подхода си – учениците да вярват в себе си, да развиват силните си страни и да проявяват любов към избраната професия.

Много топли бяха срещите на младите кулинари със самодейки при НЧ „Козлев” – гр. Д. Оряховица. Работата по проекта бе свързана с приемственост, отдаденост и добри спомени.

Осъществихме онлайн кулинарна изложба, която озаглавихме „Месец на кариерното развитие”. Подготовката и организацията на учениците започна, като всеки един от тях записа най-важната мисъл, която ще го надъхва да готви :

 • Рецептите не работят, освен ако не използвате сърцето си. (Емилия Йоргова 11”А”)
 • Никой не е роден като добър готвач, научаваш от практикуването. (Христо Робев)
 • За мен няма велик готвач без чудесен екип. (Симона Пантелеева 11 „А” клас)
 • Винаги има нещо ново за научаване и нови хоризонти за откриване. (Анелия Атанасова 11 „А” клас)
 • Кухнята е сурова среда и оформя невероятно силни герои. (Габриела Гергинова 11 „А”клас)
 • Рецептата няма душа. Вие, като готвач, трябва да добавите душата си към рецептата. (Росица Любенова 11 „А” клас)
 • Храна може да свърже хората завинаги. (Нелина Добрева 10 „А”клас)
 • Готвачите са лидери в своя малък свят. (Айгюл10 „А”клас)
 • Не става дума за съвършенство; става дума за удовлетворението от усилието. (Юсеин Гунгуров 11 „А”клас)
 • „Най-здравословната храна е вкусната.“ (Васил Златев 11 „А” клас)

Последната година с огромните предизвикателства около пандемията учениците проявиха характери, промениха характери, продължават на градят характери! Всички излизат с повече умения и увереност в самите себе си! Гледайки кулинарните ястия и техните творци на моите ученици, с усмивка ще заключа:

Създавай себе си във всичко, което правиш! Влагай цялата си любов и нещата няма как да не се получават! Каквото даваме, това получаваме! Балансът е ключът към успеха!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *