Учени в САЩ търсят връзка между ваксините срещу Ковид-19 и рядка форма на възпаление на сърцето при юноши

Американски учени проучват евентуална връзка между ваксините срещу Ковид-19 и рядка форма на възпаление на сърдечния мускул при тийнейджъри, съобщи Асошиейтед прес.
Здравните власти в САЩ се опитват да установят дали възпаление на сърдечния мускул, което може да се появи при различни видове заболявания, би могло да е и рядък страничен ефект след поставена втората доза на ваксина срещу коронавируса при юноши и млади хора.
В новия си брой медицинското издание „Педиатрикс“ съобщава за седем случая на американски тийнейджъри, които са получили този вид възпаление, след като са били имунизирани. Засега връзка между двете не е доказана.
Момчетата, които са на възраст между 14 и 19 години, са получили ваксината на „Пфайзер / Бионтех“ през април или май, а няколко дни по-късно са се оплакали от болки в гръдния кош. Изследванията показали, че пациентите са развили възпаление на сърдечния мускул, известно като миокардит.
Нито един от американските юноши не е бил в тежко състояние. Те са били достатъчно добре, за да бъдат изпратени за домашно лечение, след като останали в болница между два и шест дни. Младите пациенти се възстановяват „много добре“, казва д-р Прийти Джаги, която е специалист по инфекциозни заболявания в университета Емъри. Тя е и съавтор на публикацията в списанието „Педиатрикс“. Според нея трябва да продължи да се следи състоянието на младежите, но вероятно сърдечните проблеми ще отшумят.
Само за едно от седемте момчета, описани в статията, има доказателства, че е преболедувало Ковид-19. Затова и лекарите стигат до заключението, че нито едно от тях няма рядка форма на възпаление, свързана с коронавируса.
Израел първи съобщи за сърдечни проблеми при млади мъже, получили и двете дози на ваксината срещу Ковид -19 на „Пфайзер /Бионтех“.
Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията предупредиха миналия месец лекарите, че се появяват съобщения за изолирани случаи на възпаление на сърцето при юноши и млади хора след поставяне на РНК-ваксини като тези на „Пфайзер/Бионтех“ и на „Модерна“.
Експертите в САЩ все още не са установили дали има връзка между дозите. Те продължават да настояват лицата на и над 12-годишна възраст да се ваксинират срещу коронавируса, тъй като заразата е много по-опасна от страничните ефекти на препаратите.
Ваксината на „Пфайзер/Бионтек“ може да се поставя на деца, навършили 12 години, а тази на „Модерна“ засега се прилага само при възрастни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.