Водещи новиниСъдби

Поискаха от бездомник пак да върне кредит, изплатен преди 20 г.

Михаил Коцев извади газов пищов срещу бирник, след като бе въведен в документен капан, от който излизане няма

 

Михаил Коцев на протест

66-ГОДИШНИЯТ МИХАИЛ КОЦЕВ ПОВЕЖДА СЪДЕБНА БИТКА срещу кредитна кооперация, която преди повече от 20 г. му дала 33 млн. стари лева заем да си купи комбайн. Тогава той бил неин член и искал да развива собствен бизнес. Сделката става през 1998 г. и мъжът получил 33 000 000 лева, но година по-късно паричната система у нас бе променена и сумата е станала с три нули по-малка. Коцев започва да си плаща заема, но през 2000 г. от кооперацията настояли за допълнителни обезпечения за кредита и се наложило да направи ипотека на апартамент от 100 кв. м на ул. „Тракия” във Велико Търново, който е на дъщерите му Нора и Ива.

Без ясен погасителен план и без ясни условия за връщане кредитът е трансформиран като нов заем от 33 000 лева, каквато сума Коцев реално не е получавал. Сега от Окръжния съд се иска нищожност на договора за кредита, а за подобен казус давност няма. Заради конфликтите с взаимоспомагателна земеделска кредитна асоциация на частните стопани „Съгласие 96“ Коцев е останал без жилището си във Велико Търново, а бирниците са взели и комбайна му. Битката с кооперацията Коцев води от години по различен начин, но сега е завел и гражданско дело, на което вече е даден ход.

В ИСКОВАТА МОЛБА СЕ РАЗКАЗВА ЦЕЛИЯТ СЮЖЕТ ПО отпускане на заема през 2000 г. От съда се иска допускане на съдебно-счетоводна експертиза, получаване от кооперацията на оригинални документи по случая и преписки от прокуратурата за водени разследвания. Михаил Коцев настоява да бъде освободен от държавна такса, тъй като не получава пенсия и няма доходи. Освен това няма и жилище и живее при роднини. Две години след получаване на първия и единствен кредит от въпросната кооперация му дават да подпише трети договор за заем, изпълняващ ролята на анекс, но ръководството на кооперацията отказва да го подпише, вместо това се изготвят нови договори за заем, твърди пред съда Михаил Коцев. Към тези договори нямало погасителен план и определен размер на вноските, нито гратисен период. Така мъжът попада в документен капан, който му е съсипал живота. Той върнал почти целия заем в първоначалния му вид в стари пари, но много години по-късно кооперацията го дава на съдия-изпълнител за 33 000 лева и срещу него започват процедури.

МАШИННИЯТ ИНЖЕНЕР МИХАИЛ КОЦЕВ ИЗВАДИ ЗАКОНЕН ГАЗОВ ПИЩОВ през 2018 г. срещу съдебен бирник, за да спаси апартамента на жена си и децата си от въвеждане на нов собственик. Екшънът се разигра във Велико Търново на ул. „Тракия“ 4, припомни той. Около 10 часа частен съдебен изпълнител отива в апартамента, където живее Коцев, за да прави въвод във владение на нов стопанин, който си купил апартамента на търг за 75 000 лева. Коцев се опълчи на бирника и после извади газовия си пищов и гръмна два пъти в земята. Съдебният изпълнител и воденият ключар разбиха вратата на апартамента, а през това време пристигнаха 30 полицаи с маски и автомати. Коцев бе задържан и отведен в полицията за разпит. Въпреки този екшън апартаментът е взет заради въпросния кредит, за който е ипотекиран и продаден на търг. Преди това покана за доброволно изпълнение Коцев не е получавал, а и давността за събиране на кредит е минала. Сега мъжът, който е борец за правдини и участва в различни протести против системата, е без дом и се надява на правосъдие.

„От 2008 г. съм безработен, а сега съм и без дом. Живея в Самоводене при бабата и дядото или в София при майка ми. Не знам какво друго трябва да направя, за да бъде разнищен моят случай с кредит от 33 000 лева, какъвто не съм вземал, и тази история най-сетне да приключи. В годините назад сме писали до всички възможни инстанции у нас. Има съдебни документи, че действията на бирника срещу този апартамент са незаконни. Оказа се обаче, че кръгът е омагьосан и накрая бях принуден да гърмя с пищов тогава, а сега започвам и това дело“, заяви Михаил Коцев.

Нели СУКОВА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *