Близо 19% от жителите на областта са ваксинирани срещу коронавирус

16 488 ДУШИ В РЕГИОНА СА СЪС ЗАВЪРШЕН ИМУНИЗАЦИОНЕН ЦИКЪЛ СРЕЩУ COVID-19. Това поставя областта на 11-о място в националната статистика по ваксинационно покритие в населените места. Най-голям процент сред местните, получилите инжектиране на защитни препарати, представляват медиците. При 448 здравни работници е постигнат колективен имунитет, което позволява лечебните заведения да работят нормално и да няма кадрови проблеми при обезпечаването на отделенията. Експертите обаче посочват, че регионът ни изостава по отношение на ваксинацията на работещи в училища, детски градини, ясли и социални структури. Във въпросните ведомства имунизация са преминали под 50 процента от общия колектив.

За да се осигури по-добър достъп до ваксини на населението, ще бъдат сформирани мобилни групи, които да отидат на място до трудноподвижни лица. Ще бъде изготвен график с помощта на дирекция „Социално подпомагане“. Успоредно с това ще продължат да действат и зелените коридори в разкритите имунизационни пунктове.

От официалните данни става ясно, че най-голям интерес от страна на кандидатите за ваксина има към препарата на Pfaizer-Biontech, а най-малък към Janssen.

Диагностицирани до момента в областта са общо 9615 души. Почти половината от тях попадат в т.нар. рисков контингент – хора над 60-годишна възраст. При 660 души инфекцията се е оказала смъртоносна.

За първи път от месеци в лечебните заведения в региона са хоспитализирани едва 50 заразени с коронавирус. На домашна терапия са 138 лица. Намалението на болни е осезаемо за всички общини, като водещи по случаи са Велико Търново с 54, Горна Оряховица с 28 и Лясковец с 25 пациенти.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Близо 19% от жителите на областта са ваксинирани срещу коронавирус

 • 08.06.2021 в 8:24
  Permalink

  По данни на РЗИ към 06.06.2021 г. са ваксинирани 16527 души от областта.
  По данни на НСИ към декември 2021 г . населението на област ВТ е 229718 души.
  По моя сметка това излиза 7.19 %
  Или в заглавието сте изпуснали числото 7, или не можете да смятате, или правите читателите си на балами.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *