Голямата награда на националния конкурс „Танцова въртележка” остана в Горна Оряховица

Журито присъди Гранпри на балет „Калина”, чийто ръководител e Калинка Генова

Калинка Генова е и инициатор за създаването на конкурса. За трета година се осъществява танцовото състезание с прекъсване заради пандемията миналата година. Организатори са НЧ „Напредък – 1869”, на чиято сцена се провежда конкурсът с подкрепата на Община Горна Оряховица.

Участие взеха както индивидуални, така и групови танцьори от Варна, Русе, Велико Търново, Търговище, Добрич, Габрово, София, Силистра, Лясковец, Дебелец. Изпълненията бяха оценявани от жури с председател Цветанка Гергинова – съдия в националния конкурс „Път към славата” и съдия на квалификация на ESDV – DanceStar Bulgaria. Тя журира конкурса „Танцова въртележка” за трети пореден път.

Нейни колеги бяха Захари Нанков – танцьор, хореограф, преподавател и възпитаник на Цветанка Гергинова. Понастоящем докторант към катедра „Хореография” в ЮЗУ „Неофит Рилски”, където преподава методика на обучение в модерния танц на принципа „Еспирал” и хип-хоп, и Мирослав Димитров – репетитор и изпълнител в група „Вакали”. Преподавател в Националното училище за танцово изкуство в София. Хореограф-постановчик с постановки с български народни и характерни танци в страната и чужбина. Хореограф и директор на Държавен ансамбъл за народни песни и танци „Пирин“ – Благоевград.

Танцовата надпревара се проведе с продължителност три дни. Участниците от 19 танцови школи от страната на възраст от 5 до 18 години изпълниха над 200 танца в три жанра – „Съвременни танци“, „Характерни танци“ и „Класически балет“, разделени в 4 възрастови групи.

Наградата Гранпри беше връчена от зам.-кмета Григор Минков, който не пропусна да благодари за труда на всички, изявили се на сцената.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.