МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ е с отлични финансови резултати и дава 1603 лв. средна заплата

МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ Е ПОСТИГНАЛА ОТЛИЧНИ ФИНАНСОВИ РЕЗУЛТАТИ В НАЙ-ТЕЖКАТА ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ГОДИНА в целия свят от десетилетия насам. Въпреки пандемията областната болница е приключила 2020 г. на плюс с 678 000 лв. след облагане с данък печалба. Това става ясно от доклад за дейността на клиниката за отчетения период. 78 процента от приходите на стационара са дошли от Здравната каса, 12 на 100 – от Министерството на здравеопазването, а останалите – от потребителски такси и други услуги. Наблюдава се и сериозно увеличение на средната брутна заплата в болницата. Тя е достигнала 1603 лв., докато през 2019 г. е била 1292 лв.

Поради извънредната епидемична обстановка болницата е получавала допълнително финансиране за работа в утежнени условия. Безспорен принос имат и големи по размер дарения за медикаменти и апаратура.

Ключови моменти в постигането на добри икономически показатели през изминалата година са били взиманията на МОБАЛ от Здравната каса за призната надлимитна дейност. Здравно-финансовото ведомство е изплатило близо 250 000 лв. за медицински услуги, проведени през 2015 г. Ръководството на клиниката пък е сключило договор със здравното министерство по проект „Подкрепа на работещи в системата на здравеопазването в условия на заплаха за общественото здраве от COVID-19“. В резултат на това е получила 1,5 млн. лв., които са изплатени като допълнителни възнаграждения на 111 служители в стационара.

В доклада е уточнено, че пандемията е поставила екипа на болницата в необичайна ситуация със значителна продължителност, която нарушила ритъма на рутинните медицински дейности. Страхът от инфекцията, забраненият планов прием, преустановените планови операции и многото диагностицирани с коронавирус довели до намаление броя на преминали пациенти.

ЗА 2020 Г. В КЛИНИКАТА СА БИЛИ ЛЕКУВАНИ ОБЩО 16 939 ДУШИ, докато за 2019 г. броят на пациентите е бил 20 852. Най-осезаем отлив има в отделенията по кардиология, урология, гастроентерология, неврология и офталмология. Ръст на хоспитализираните има само в Първо вътрешно, инфекциозно, двете хирургични и интензивното отделение. Средният престой на болен в здравното заведение е бил под 5 дни.

Анализът на изнесената информация показва, че е налице намаление в почти всички медико-статистически показатели в дейността на лечебницата, което е пряк резултат от въведените противоепидемични мерки.

Сериозен ръст има на броя на починалите в болницата, който се обяснява с пандемията. 526 души са издъхнали в МОБАЛ, с което коефициентът на болничния леталитет е достигнал 3,13 процента. Показателят държал устойчивост през предходните години и не растял, но извънредните обстоятелства предизвикали скок с почти пункт и половина.

За отчетения период са лекувани 119 здравно неосигурени пациенти, което представлява 0,70 процента от общия брой на преминалите хоспитализирани. За 73-ма е подадено заявление за изплащане на терапията към дирекция „Социално подпомагане“.

ОТ ДАННИТЕ В ОТЧЕТА СТАВА ЯСНО ОЩЕ, ЧЕ ОБЕЗПЕЧЕНОСТТА НА КЛИНИКАТА С КАДРИ Е СРАВНИТЕЛНО СТАБИЛНА. В болницата работят 142 лекари, 293 медицински сестри, акушерки, лаборанти и друг вид професионалисти по здравни грижи и 136 санитари. По отношение на възрастовото разпределение обаче ситуацията не е особено розова. Най-голям дял заемат специалистите на възраст 50 – 59 години – 33 процента. Тревожното е, че 32 процента от работещите са на над 60 години. Здравните работници от 30 до 29 години са едва 10 на 100 от целия колектив, а 20 процента са тези между 40 и 49 години. Минимално е присъствието на представителите на възрастта от 20 до 29 години.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 thoughts on “МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ е с отлични финансови резултати и дава 1603 лв. средна заплата

 • 07.06.2021 в 12:09
  Permalink

  Ъхъм, че плащат на персонала, плащат. Че /почти/ лекуват, да, лекуват. Само да махнат лекарите, дато са лекари само по диплома и да оставят тези, дето наистина лекуват. А пък мизерията в половината отделения е тотална. За старата болница не говорим въобще.

  Отговор
 • 08.06.2021 в 10:28
  Permalink

  Нелепо е болнично заведение да афишира подобно нещо.Положителен резултат трябва да е излекувани пациенти и процент смъртност на брой приети пациенти в спешно и интензивно отделение.Така се рейтингова,другото е финансов канибализъм водещ по античовешки подход.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *