Над 200 деца от СУ „Вела Благоева“ участваха в кунгфу демонстрации

Над 200 деца от I до IV клас се включиха в демонстрации на китайското изкуство кунгфу на Борислава Лечева. Тя е преподавател по източни бойни изкуства. Мероприятието е част от Седмицата на китайската култура, която организира СУ „Вела Благоева“ съвместно с Институт „Конфуций“ при Великотърновския университет с ръководител доц. Искра Мандова. Малчуганите повтаряха движенията, които виждаха, и бяха силно развълнувани от своите първи стъпки в китайското изкуство. В рамките на седмицата децата ще се запознаят и с други традиционни източни изкуства – тай чи и ци гун, както и на традиционни китайските занаяти – калиграфия, правене на възли, изрязване на хартия. Събитията ще се състоят на открито и в тях ще се включат всички 380 ученици от началния етап на училището.

В СУ „Вела Благоева“ китайски се изучава от три години. Заради противоепидемичните мерки и дистанционното обучение през учебната 2020/21 г. езикови занимания е имало само с една група четвъртокласници. В предишните периоди групите са били смесени – с ученици от начален и прогимназиален етап, отбеляза директорът на СУ „Вела Благоева“ Ангел Янчев.

Източните бойни изкуства са много увлекателни и полезни за здравето на малчуганите. Те много добре развиват детското тяло и ум. Известно е, че във всички бойни спортове има агресия и много деца искат да демонстрират наученото от тренировките сред връстниците си. Затова е важно да се избере подходящ треньор, който да може правилно да предаде философията на източните изкуства върху малчуганите и да ги научи как да се контролират и да не нараняват околните“, споделя Борислава Лечева.

Кунгфу, наричано още ушу, е едно от най-древните бойни изкуства в света и се изучава и практикува от монасите в манастира „Шаолин“. Разпространено е от китайския император Хуангди, който заема трона през 2698 пр. Хр. В различните школи се срещат различни форми на кунгфу. В него на голяма почит са философията и морала. Както повечето източни изкуства, и ушу се тренира с цел самозащита и развитие на тялото и ума. Известни последователи на кунгфу са Брус Лий, Джет Ли и Джаки Чан.

Дияна ГАНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.