Водещи новиниОбщество

С „Борба“ на интересни места: Търговци нощуват в бусове, за да могат да продават стоката си на най-големия селски пазар в региона

Традиционният неделен пазар в Джулюница се радва на невиждан интерес. Справедливо е смятан за най-големия в региона, тъй като за него се стичат хиляди посетители от цяла България. След разпускането на противоепидемичните мерки пазарът в Джулюница е пълен с народ от рано сутрин.

Малко след 7 и половина сутринта тържището в центъра на лясковското село гъмжи от хора. Продавачи от цялата страна идват ден по-рано, за да си гарантират място на главната улица. Голяма част от тях пренощуват в бусовете и колите си. Над 100 различни сергии, в които може всеки да открие нещо за себе си, а твърди цени почти не се намират. „Всичко е до пазарлък“, обяснява пред „Борба“ Веселин Стоименов.

Намираме Веселин при една от сергиите с гуми, джанти и автоаксесоари. На висок тон и с подмятания през улицата разпитва за цената на чифт джанти и се опитва да спазари по-добра цена. Веселин ни разказва, как от години обикаля по пазарите в цялата страна в търсене на стока, подходяща за препродаване. Вече бил усвоил занаята и предлага да ни предаде уроци по „пазарлък“.

Момчето казва, че въпреки че изглеждат като вехтории, голяма част от стоките на пазара могат да бъдат отремонтирани и да придобият по-добър търговски вид. Така той от години изкупува на вид не толкова добре изглеждаща стока, която след лека преработка може да увеличи цената си до 5 – 6 пъти.

„Тук вече всички ме познават и ако има стока, която бих купил, дори ми я пазят и не я предлагат на другите.“

На въпроса коя е най-добрата покупка от този пазар, която е правил, разказва как в купчината от вехтории намерил двойно колело (колело с две седалки).

„Спазарих го за 200 лева. Купих му нови седалки, пребоядисах го и го продадох за 900.“

На следващата сергия Веселин ни запознава с мъж на средна възраст, които продава казани за ракия. Сергията не се радва на голям интерес, може би цената е висока. Твърди, че той лично ги изработва и са от най-хубавия материал. Медта купувал от Велико Търново, но цената много се вдигнала и затова и той вдигнал цените.

Голяма част от сергиите са върху чаршафи, разпънати на земята, на които могат да бъдат открити всевъзможни инструменти. Отвертки, ключове, болтове, гайки – от всичко има в изобилие. Могат да бъдат открити и десетки електрически инструменти. Ъглошлайфове, винтоверти, бормашини, резачки и какво ли още не. Други търговци пък са заложили на стоки от бита. Вилици, лъжици, чаши и други прибори. Повечето са втора употреба. Продават се и дрехи. Пет броя за един лев. И те са втора употреба, намират се и нови.

Има и животни. Зайци, кокошки, пиленца – за всекиго по нещо. На голям интерес се радват сергиите със зеленчуци. Младо семейство от Търново споделиха, че всяка неделя идват да заредят хладилника си оттук с прочутите джулюнски домати, краставици, череши, ягоди и всичко, което отговаря на сезона. Продават се кебапчета, кюфтета и бира, намират се дори и казанлъшки понички.

Всевъзможни плюшени животни и раздърпани кукли, възглавници, картини, които са смъкнати от стари къщи, зарядни за телефони, лаптопи на по 10 – 15 години, касетофони за коли, стари уокмени. Въобще на пазара в Джулюница има всичко. Има и сделки, пазарлъци, настроение и усмивки.

Дияна ГАНЕВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *