С над 20 000 балкански пъстърви бяха зарибени девет планински реки

С над 20 000 броя балкански пъстърви бяха зарибени девет планински реки. Зарибителният материал е осигурен от Централното управление на „Северноцентрално държавно предприятие“-Габрово и е произведен в пъстървово стопанство „Чудните мостове“. С малките балкански пъстърви са зарибени девет планински реки, попадащи в обхвата на Държавно ловно стопанство „Росица”-Севлиево, Държавно горско стопанство Габрово и Природен парк „Българка“.

Балканската пъстърва е местен вид, чието оцеляване без подпомагане на популацията чрез разселване е застрашено. Зарибяването на планински реки с този вид риба се извършва ежегодно, като най-подходящо е то да се осъществи в края на пролетта, тъй като по-малките риби се адаптират по-добре в новата среда. При есенното зарибяване, рибите са по-големи и вече са изградили навици в изкуствения развъдник, където не се налага да търсят сами храната си и да се крият от естествени врагове. Това ги прави по-уязвими и значително намалява шансовете им за оцеляване в естествена среда.

Това е поредната акция по зарибяване с балканска пъстърва, която осъществяват служителите на ДЛС „Росица“-Севлиево и ДГС Габрово. През последните няколко години „Северноцентрално държавно предприятие“-Габрово регулярно осигурява зарибителен материал, с което се цели поддържането на желаното биоразнообразие в района.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *