Най-дългогодишният фармацевт у нас твърди: „Билките котешки нокът и златен корен пазят от коронавирус“

Катя Иванова от Г. Оряховица с 53-годишен стаж получи награда за утвърждаване на професията

 

НАЙ-ДЪЛГОГОДИШНАТА ФАРМАЦЕВТКА В БЪЛГАРИЯ – КАТЯ ИВАНОВА ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА, БЕ УДОСТОЕНА С НАГРАДА за принос в утвърждаването на професията у нас. Специалистката с 53-годишен стаж зад гърба си бе отличена на първата конференция на Българската асоциация на помощник-фармацевтите, която се проведе на 5 и 6 юни в София. Нашенката получи плакет и признанието на колегите си от цялата страна за своя професионализъм и хиляди доволни клиенти. Катя има разработени и публикувани 8 книги с рецепти с билки и помага не само на българи, но и на хора от почти целия свят – САЩ, Иран, Испания, Германия, Нидерландия и т.н.

„Аз съм почетен председател на организацията от две години. Развълнувана съм от тази награда и съм трогната от признанието на колегите. Прекрасно е, че отново се организират такива събития, защото винаги има какво ново да се научи. На конференцията имаше 8 лекции за новостите във фармацевтиката. Поставихме и няколко важни въпроса за дискутиране, като например това защо в аптеките работят лица с немедицинско образование“, заяви горнооряховката.

Тя сподели, че в периода на пандемия все повече хора се обръщат към билколечението и идват в дрогерията й, за да търсят помощ. Подчерта обаче, че лечебните растения могат да са опасни, ако не се предлагат от специалист и употребата им бъде безконтролна. Специално за читателите на „Борба“ посочи кои билки бранят организма от сериозно разболяване от коронавирус.

„Котешкият нокът и златният корен са най-добрата профилактика на COVID-19. Едната има противовирусно действие, а другата – адаптогенно, тоест помага на организма да се приспособи към дадена ситуация“, обясни Иванова.

Най-дългогодишната фармацевтка сподели, че продължава и търсенето на разработената от нея рецепта, наречена противотуморен чай. Той включва пет билки – глухарче, невен, равнец, черен оман и котешка стъпка. Категорична е, че бори онкологични заболявания, но трябва да се приема дълго време и да не се пропуска прием. Казва, че може да се пие и от здрави хора като превенция срещу рака.

„Всеки месец изпращам от противотуморния чай на хора в САЩ, Иран, Испания и т.н. Чаят действа имуностимулиращо и провокира организма сам да се пребори с болестта“, допълва тя.

Въпреки че вече е много уморена, Катя продължава да работи и няма намерение да се отказва от призванието си. Чувства се длъжна да продължава, защото много хора разчитат на нея и в условия на толкова сложна епидемична обстановка не може да си позволи да ги разочарова.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *