Смъкнаха цените на основни храни във Великотърновско

За първи път от година местните плащат по-малко за кашкавал, сирене, пилешко и яйца

 

В РЕГИОНА Е НАЛИЦЕ ПОЕВТИНЯВАНЕ НА ЧАСТ ОТ ОСНОВНИТЕ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ, с които пълним пазарската кошница. Намалението в цените е осезаемо спрямо същия период през 2020 година. Това става ясно от бюлетина на Държавната агенция по стокови борси и тържища за първата седмица на месец юни. Така за първи път от година областта губи лидерството в негативната класация по скъпотия и вече не е най-неизгодното за пазаруване място в България.

Голям спад има в сумата, която плащаме за кашкавал „Витоша“. В момента млечният продукт струва 10,60 лв. за килограм, докато през миналата година се е продавал за 14,35 лв./кг. Тогава местното изделие е било най-скъпо у нас.

Идентична е ситуацията и със сиренето. То се търгува за 6,40 лв./кг, а намалението му спрямо 2020 г. е с 2,60 лв.

По-изгодно излиза да се купи и замразено пиле. Сега цената му е 3,50 лв./кг, докато през миналогодишния юни е струвало 4 лв./кг.

ДРЕБНА РАЗЛИКА ИМА И ПРИ ЗРЕЛИЯ ФАСУЛ, ОРИЗА, БРАШНОТО И ЯЙЦАТА. При всички тях се следва същата тенденция за поевтиняване.

Без промяна обаче остава ситуацията с каймата. Тя държи националния рекорд по скъпотия от години. Болярската кайма излиза 7,80 лв./кг, след като тръгна нагоре от 2015 г. и през 2018-а закова цената си без промяна.

Единственото увеличение, което е отчетено при основните продукти в региона, касае слънчогледовото олио. От 2,10 лв./л сега то е станало цели 3,30 лв./л. Единствено в Добрич и Враца този артикул се продава по-скъпо.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Смъкнаха цените на основни храни във Великотърновско

  • 08.06.2021 в 13:30
    Permalink

    Пак си остава скъпа храната, а и качеството се влошава все повече. Хората ядат по принуда съдържашта консерванти и пестициди храна и болестите им се увеличават.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *