14-годишната Ива Стефанова влиза с пълна стипендия за целия срок на обучение в ЧПГ „Американски колеж – Аркус” във Велико Търново

14-годишната Ива Стефанова е единственият кандидат-гимназист от Горна Оряховица, който тази година влиза с пълна стипендия за обучение в „Американски колеж – Аркус” във Велико Търново. За да запази стипендията, момичето трябва да постига минимален успех от 5.25. Тя получава финансирането, след като постига високи резултати на изпита за колежа, както и през цялото си обучение досега.

В средата на април кандидат-гимназистите за единствената частна гимназия в региона полагат на 3 часа изпит по математика, български и английски. Със своя резултат Ива попада между първите 12, които имат право на пълна стипендия за целия срок на обучение, ако поддържат същия успех. Горнооряховското момиче решава да пробва знанията си и в още по-сериозна конкуренция в Американския колеж в София. Американският колеж в столицата е най-трудно достъпното средно училище у нас не само заради таксите, които са в пъти над останалите, но и заради огромната конкуренция. Изпитът там е 5 часа в пет части. „Доста по-трудно, но не невъзможно“, смята Ива. Тя се справя добре и с резултата попада сред резервите за престижната гимназия. Ива е доволна, че е имала възможност да пробва.

Младото момиче вече има предначертан план за в бъдеще. Целите й са след пет години да учи в някой от престижните университети във Великобритания. Желанията й са свързани с науката, бизнеса, маркетинга и информационните технологии.

Ива завършва образованието си до момента в СУ „Георги Измирлиев” – Горна Оряховица, и е благодарна на своите преподаватели, особено на първата си учителка Йоланда Иванова.

Ива постига отличен успех през всичките 7 години в училище досега. Заедно с това се отдава и на всякакви други занимания. Ходила е на балет, на рисуване, играла е хандбал, пее в „Мамма мия“.

Още в начален етап на образованието си започва да участва редовно в „Европейско кенгуру” и да печели награди. След това идват участия в различни олимпиади, винаги с успех. Страстта й е математиката, особено логическите задачи, обича и да пише есета. И това й се отдава, получава награди и за литературните си опити.

И двамата родители на Ива са завършили Стопанската академия в Свищов. Не са свръхамбициозни и никога не са натискали дъщеря си за големи успехи. Момичето никога не е ходило на частни уроци, занимава се сама, и то с това, което й е интересно. Успява да отсее това, което е важно, от това, което само й отнема времето.

Снимка: Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *