Мобилни екипи отново тръгват да ваксинират живущите в закътани селца във Великотърновско

ЕКИПИ ОТ ЦЕНТЪРА ЗА СПЕШНА ПОМОЩ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ ПО КАРДИОЛОГИЯ ще посетят няколко малки населени места в областта, за да поставят ваксини срещу коронавирус на местното население. Медиците ще отидат в четвъртък на крака на желаещите да бъдат имунизирани в сухиндолските села Бяла река, Красно Градище и Коевци, а в петък в еленските – Майско, Буйновци, Ничовци, Беброво, Бялковци, Палици и Чакали. Целта на инициативата е да се улесни достъпът до защитните препарати за хората, които са трудноподвижни и попадат в най-рисковия контингент на инфекцията, а в същото време живеят в закътани селца.

Започва и ваксинирането на лица от фирми, чиито работодатели са заявили желание да бъдат обхванати от имунизация.

Всеки ден до 12 юни пък ще работят и официално обявените зелени коридори, в които приоритетно ще се инжектират защитни субстанции на хора на възраст над 60 години и такива с хронични заболявания.

До момента в региона са поставени 38 562 дози, а със завършен имунизационен цикъл са общо 17 103 лица.

Като затвърждаваща се положителна тенденция се забелязва спадът на заболеваемостта по нашите географски ширини. Заразените на 14-дневна база са 39,61 на 100 000 души население, което ни отрежда място в жълтата зона.

Хоспитализираните са едва 47 за цялата област, а в домашни условия се лекуват 123 души.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *