От МРРБ установиха незаконен строеж за 95 млн. лв. на магистрала „Хемус“ край Куцина

Виолета Комитова: „За ден струпаха 100 единици техника, за да имитират дейност, без разрешение за строеж“

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова инспектира на място строителството на магистрала „Хемус“. Тя заяви пред журналисти, че преди няколко дни е започнал незаконен строеж, очевидно с цел имитиране на дейност.
За участък 6 край село Куцина, община Полски Тръмбеш, съгласно доклада на Сметната палата са платени авансово около 95 млн. лева.

Когато министър Комитова пристигна на място, на разчистен терен сред царевични ниви завари паркирани множество строителни машини и камиони.

Тази техника не е докарана тук, за да работи, а за да се покаже. Вчера тук имаше 3 багерчета, а днес, след като разбраха, че ще има проверка, се изсипаха 100 единици тежка техника“, категорични са представителите на МРРБ.

По думите на министър Комитова, за да се строи, трябва да има издадени разрешителни след процедури, а това би отнело 3 – 4, дори 5 години.

Солидната сума е преведена преди доста време. Тогава фирмите, които са получили парите, не са имали разрешителни за строеж. Не са им издадени такива, защото не са внесли съответните документи. Господата очакват от МРРБ да разреши строителството, но ще мине много дълго време. Те много добре знаят, че едни 90 млн. лева са дадени за нищо и сега, за да ги оправдаят, правят цирк с много машини и с 30-ина крещящи работници, които казват, че искат работа. В случая обаче не става дума за работа, а реално не са дошли да работят, защото са на паркинг и правят цирк“, разясни говорителят на служебния кабинет Антон Кутев.

По думите му казусът е в ръцете на прокуратурата и тя трябва да се намеси много бързо.

Прокурори вече влязоха във фирма „Автомагистрали“, която е дала тези милиони. Но прокуратурата трябва не само да се намеси, да прибере и да засекрети материалите по казуса, а да направи така, че накрая парите да се върнат обратно в държавния бюджет, а виновните да влязат в затвора. Трябва да се установи дали преведените пари се харчат за това, за което са дадени. Според мен тези средства са дадени не за да бъдат вложени, а да бъдат отклонени, но това ще го установят компетентните органи“, допълни Кутев.

Той обяви, че ще помоли министър Комитова да изпрати искане до НАП да бъдат проверени банковите сметки на фирмите изпълнителки.

Ще бъде много тежко, ако се окаже, че към днешна дата тези пари не са по въпросните сметки. Дано да се окаже, че щом МРРБ е дало сумата на „Автомагистрали“, оттам са преведени на фирмата. Много ще се радвам, ако тези пари са по фирмената сметка, за да може те отново да бъдат върнати на гражданите на България“, заяви още Антон Кутев.

Според министър Виолета Комитова не е редно да се замразява строителството на АМ „Хемус“.

Трябва да завършим всички ПУП-ове, защото трасето е разделено на много лотове, да завършим всички отчуждителни процедури, да се направят техническите проекти, да се изкарат разрешения за строеж и да се върнем към нормален строителен процес на всички участъци от АМ „Хемус“. За магистралата и за други пътни трасета са раздадени около 1,5 млрд. лева“, каза министър Комитова. Докато тя обясняваше ситуацията пред журналисти, работници скандираха: „Искаме работа!“ и „Оставка!“.

Тази техника е част от договора за наем на машини от „Автомагистрали“, която ще участва в изпълнението на националния стратегически обект АМ „Хемус“. Става дума за отсечка от 32 километра на лот 6. Машините бяха доставени на това място с писмо за мобилизация и специални режими на транспортиране“, заяви представител на фирмата „Европейски пътища“. Много от дейностите по трасета са извършвани, без да е уведомявана АПИ.

Пътната агенция е прескачана многократно като стопанин и основна фигура в тази система. Погазвани са правила, норми, разпоредби и хора“, сподели Апостол Минчев, председател на УС на АПИ.

Директорът на РДНСК – Велико Търново, инж. Петя Бакалова добави, че проверката на място е установила, че има извършено незаконно строителство с направени насипи, за които ще бъде разпоредено незабавно теренът да бъде възстановен. Глобата за направените насипи, ако не бъдат премахнати, е от 5 до 15 хил. лева за фирмата изпълнител, допълни тя.

Дияна ГАНЕВА

Според МРРБ тук са усвоени 95 млн. лв. за строеж без разрешителни. Работници освиркваха министърката и скандираха „Оставка!“.

2 thoughts on “От МРРБ установиха незаконен строеж за 95 млн. лв. на магистрала „Хемус“ край Куцина

 • 09.06.2021 в 20:42
  Permalink

  Умната госпожа заяви, че магистралата щяла да стигне ТУК след 5 години. По плана на Борисов – трябваше да стигне след две. Да си направим изводите! След като трасето е ясно, нормално е машините да подготвят база. Какви незаконни строежи!

  Отговор
  • 10.06.2021 в 13:03
   Permalink

   Като е не спазват законите, да бъдат глобени 100 млн лева

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *