Водещи новиниИкономика

Велико Търново продължава във второ класиране на проект за изграждане на съоръжения за активно забавление за над 2 млн. лева

Старата столица продължава във втори етап от конкурс на „Уолтопия“ за изграждане на съоръжения за активно забавление с инвестиция за над 2 млн. лева в две български общини. Едното ще предостави безопасен полет над избрана забележителност, а другото – здравословно забавление за децата в нов за света формат.

Над 100 общини са кандидатствали в проекта, като на втори етап продължават Велико Търново, Балчик, Пловдив, Бургас, Варна, Белоградчик, Дупница и София – община Слатина.

През януари българската компания, която е световен лидер в създаването и изграждането на катерачни стени и атракционни съоръжения, обяви че ще инвестира над два милиона лева в съоръжения за забавление в две общини.

„Ние ще произведем, инсталираме и поддържаме съоръженията напълно безплатно. Поемаме и ангажимент да осигурим безопасното им опериране. На свой ред искаме да срещнем разбиране и желание за сътрудничество, както и кмет и общински съветници с визия за бъдещето на поверената им община“, казват от компанията.

Критериите за оценка до момента включваха годишен туристопоток, близост до историческа или природна забележителност, изградена инфраструктура и др. Сега във втория етап на проекта компанията ще навлезе в детайлни планове за всяка локация, за да прецени предпоставките за успех на обекта.

„Целта на проекта е колкото се може повече хора да посещават атракционите, за да могат да изпитат вълнуващи преживявания и да се насладят на забележителностите, които се намират в района“, коментираха от „Уолтопия“.

Ако Община Велико Търново спечели проекта, ще се сдобие са Adventure Hub – атракционен комплекс, съчетаващ в себе си много различни забавления. Той е с огромен мащаб и включва въжен парк, ролглайдер, детски стени за катерене, които са хармонично съчетани с красивата форма на гигантско дърво. Ролглайдер е атракцион, който предоставя възможност човек да полети като птица и да види района около него през погледа на орел напълно безопасно и екологично.

Общината вече има съоръжение, изградено и монтирано от „Уолтопия“, което се радва на интерес от страна на малчуганите. Преди три години компанията дари първия по рода си атракцион с препятствия на парк „Ксилифор“ край Велико Търново. Съоръжението представлява огромен триъгълник, който се простира на 250 кв. м и се издига на 14 метра височина. Всички препятствия са подвижни. Желаещите да изпитат физическата си сила, ловкост, сръчност и безстрашие трябва да преминават по греди, да се придвижват по стъпала, през примки и да висят на въжета, да се катерят и да пазят равновесие, докато плоскостите, на които са стъпили, се движат във всички посоки.

Дияна ГАНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *