За пръв път детска балетна школа участва на оперния фестивал „Сцена на вековете“

Специално за голямото събитие са ушити ръчно 110 костюма, за да може малките принцеси да изглеждат като истински балерини на сцената

 

В магията на балетното изкуство ще се потопят жителите и гостите на старата столица благодарение на детската школа за класически балет „Класика“ към читалище „Надежда 1869“. За пръв път на голяма сцена, и то не къде да е, а под звездното небе на историческия хълм „Царевец“ децата от балетната школа ще представят спектакъла „Лешникотрошачката“ по време на летния оперен фестивал „Сцена на вековете“. Премиерата на „Лешникотрошачката“ ще бъде на 11.06.21 г. в МДТ „Константин Кисимов“. Представлението е с покани заради малкото свободни места в залата поради мерките за безопасност. Но за сметка на това, на 5.07.21 г. от 21 ч. на Царевец всички могат да се насладят на приказната атмосфера, която създават децата от балет „Класика“. Представлението е безплатно.

„Вълнението е огромно, защото до този момент нито една детска школа не е участвала на този фестивал. Малките любители на изкуството се подготвят за това участие повече от година. В спектакъла „Лешникотрошачката“ ще вземат участие всички 50 деца от балетната школа. 38 репетират 3 пъти седмично в салона на читалище „Надежда 1869“ във Велико Търново, а останалите 12 са от Полски Тръмбеш, където също Марин Удварев преподава изкуството. Специално за голямото събитие са ушити 110 костюма, които са дело на Надежда Николова и Олга Атрошенко от гр. Варна. Те шият всичко собственоръчно, за да може малките принцеси да изглеждат като истински балерини на сцената.

Хореографията съвсем не е за подценяване, нищо че е пригодена и за най-малките. Музиката е на Пьотър Чайковски, а постановката е дело на художествения ръководител Марин Удварев. Той ще предложи на зрителите истински шедьовър. Детския балетен спектакъл „Лешникотрошачката“ по нищо не отстъпва на спектаклите, представяни от големите балетни трупи.

Представлението е две действия – най-малките балерини ще бъдат повече от 40 минути на сцената. Те ще се превръщат в мишки, в снежинки и ще бъдат истински герои в приказката на малката Маша, която всъщност е главната героиня. В тази роля ще се превъплъти 10-годишната Нели Тончева. Ръководителите на школата се придържат и към оригиналния сюжет.

В КОЛЕДНАТА НОЩ МАША ПОЛУЧИЛА ПОДАРЪК ДЪРВЕНА ИГРАЧКА – ЛЕШНИКОТРОШАЧКА С ФОРМА НА ВОЙНИК. След като гостите си отишли, Маша останала сама и заспала. В съня й обаче всички кукли и играчки оживяват и започват да воюват с армията на сивите мишки, предвождани от своя цар. Лешникотрошачката се превръща в красив младеж – принц, а малката Маша става красива принцеса. И тук е моментът да споменем и другите главни герои – 14-годишната Магдалена Христова в ролята на Маша (вече като голяма принцеса) и 22-годишният Фиорди Лоха – албанец, който е премиер-солист на Старозагорския балет. Магдалена, или Маги, както я наричат всички, от 3-годишна е завладяна от магията на балетното изкуство. Има подкрепата на родителите си, а най-голяма помощ получава от Марин Удварев. Още преди години Маги е поканена в София, за да учи балетно изкуство, но тя предпочита да работи с Удварев в малкия град заради доверието и професионализма, който открива в него. Сега се сбъдва детската й мечта – да танцува на Царевец, да бъде главна балерина в спектакъла и да бъде под светлините – и на звездите, и на прожекторите. Следващата й мечта е да предаде изкуството на идните поколения – да бъде хореограф и да има собствена школа.

За изненада на публиката в спектакъла са включени и няколко майки, които са приятели на школата. Целият спектакъл се случва благодарение на родителите и децата.

„СЦЕНА НА ВЕКОВЕТЕ – ПОГЛЕД КЪМ БЪДЕЩЕТО“ Е СПЕЦИАЛНИЯТ НОВ МОДУЛ НА ФЕСТИВАЛА, НАСОЧЕН КЪМ ДЕТСКАТА АУДИТОРИЯ. Първият спектакъл от тази програма е на балетна школа „Класика“. Тя е създадена в началото на 2019 г. от Десислава Христова и Марин Удварев. В нея се обучават деца на възраст от 3 до 18 години. Още през зимата „Лешниктрошачката“ трябваше да завладее сърцата на публиката, но заради епидемиологичната обстановка спектакълът беше отложен. И въпреки че е лято, сюжетът ще предложи на зрителите магична атмосфера, приказни герои и много детски усмивки.

Събитието е част от културния календар на Община В. Търново и се осъществява благодарение на нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *