Мярка „75/100“ да замени „60/40“ иска КНСБ

Идеята е държавата да плаща 75% от заплатата и осигуровките за часовете на непълното работно време, но до четири часа на ден

Да се въведе мярка „75/100“, която да замени досегашната „60/40“, и да действа до края на годината – това предлага КНСБ на служебния вицепремиер и социален министър Гълъб Донев.

Целта е тя да се прилага за подкрепа на заетостта и доходите на работещите в предприятия със спад на приходите от продажби заради Covid-19.

Мярката е включена и в резолюция на Икономическия и социален съвет, приета в подкрепа на икономическото възстановяване на предприятията и на заетостта, казаха още от КНСБ.

Предложението на синдиката е новата мярка „75/100“ да се прилага за случаите на въведено непълно работно време от предприятията, изпитващи затруднения, които се изразяват в намалени приходи от продажби поне 20% за съответния месец, за който се кандидатства, в сравнение с 2019- година.

Идеята е държавата да плаща 75% от заплатата и осигуровките за часовете на непълното работно време, но до четири часа на ден. Работодателите да плащат на 100 процента за останалото време.

КНСБ настоява за отраслите „хотелиерство и ресторантьорство“, както и „пътнически транспорт“, в това число въздушен, да продължи мярката „80/20“. 


Мерките да действат при тези условия до края на годината, иска още синдикатът. Синдикалистите предлагат също така да продължи действието на мярката „Заетост за теб“, а по нейно подобие да се разработи програма за насърчаване и запазване на заетостта в сферата на селското стопанство и първичната преработка на земеделска продукция. 

Очаква се предложените мерки да бъдат детайлно обсъдени на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество до дни.

Източник: паритени.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *