170 рисунки представени в конкурса „Фолклорните традиции в моя роден край“

В третото издание бяха събрани рекорден брой творби

 

170 рисунки бяха представени в третото издание на лясковския конкурс за ученическа рисунка, посветен на българските традиции. Възпитаниците на общо 16 училища и два центъра за подкрепа на личностното развитие показаха знания за традициите, празниците, обичаите и ритуалите, които са характерни за родния им край. Целта на изявата е утвърждаване на фолклорните традиции и специфични обичаи в ценностната система на учениците, приобщаване към местните традиционни празници, запознаване с богатството на българския бит, фолклор и култура.

Повечето от творбите носят заглавия, с които децата назовават празниците и обичаите, които са изобразили – „Зарезан“, „Гроздобер“, „Лазарки“, „Цветница“, „Великден“, „Гергьовден“, „Еньовден“, „Молитва за дъжд – ритуал „Пеперуда“, „Кукери“, „Мъжко хоро“, „Нестинари“, „Коледари“ и много други.

Конкурсът по статут е областен, но тази година освен от общините във Великотърновска област, се включиха и деца от Котел и Разград.

Победител при най-малките е Данислав Пъдарев от четвърти клас на СУ „Емилиян Станев“, В. Търново, който е на първо място. При средношколците изборът на комисията беше най-труден. Отличието заслужи възпитаничката на еленското СУ „Иван Момчилов“ Йоанна Костадинова от шести клас. Призовите места в голямата възрастова група бяха заети безапелационно от трима ученици, възпитаници на Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“, В. Търново. На първо място бе класирана творба приложно изкуство, дело на единадесетокласничката Никол Трайкова.

Всички призьори получиха грамоти и награди в деня на откриването на изложбата. Наградите на победителите в различните възрастови групи, както и специалната награда на кмета на община Лясковец бяха връчени на децата от д-р Гецова, която ги поздрави, почерпи ги с лакомства и се снима с тях и творбите им за спомен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *