5,05 по български език и литература и 4.33 по математика са средните оценки на външното оценяване в IV клас в областта

С най-високи резултати са възпитаниците на „Св. Патриарх Евтимий“, „Бачо Киро“, „Емилиян Станев“, „Вела Благоева“ и „Николай Катранов“ в Свищов

Много добър 5,05 е средната оценка на националното външно оценяване по български език и литература на четвъртокласниците от област Велико Търново. Средният брой точки по предмета е 37,16, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Розалия Личева. В 33 от общо 60 училища в региона, в които се проведе оценяването, учениците имат резултат от над 30 точки, само в едно училище точките са под 15, което означава слаб успех.

По математика средният брой точки е 37,16, или добър 4,33. По учебния предмет децата в 18 училища имат над 30 точки, а в 3 – под 15, уточни Личева. 1651 ученици се явиха на теста по български език и литература, а по математика – 1649. С най-високи резултати по двата предмета са възпитаниците на търновските училища „Св. Патриарх Евтимий“, „Бачо Киро“, „Емилиян Станев“ и „Вела Благоева“ и на „Николай Катранов“ в Свищов.

Изпитът по български език и литература включваше диктовка от аудиофайл, работите на учениците бяха проверявани анонимно в електронна среда с участието на оценители от цялата страна.

„Външното оценяване премина успешно. Предстоят конкретни анализи на индивидуално, училищно и регионално равнище, както и планиране на мерки за преодоляване на констатираните слабости и пропуски“, коментира Розалия Личева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *