АНОТАЦИЯ НА РОМАНА РОДЕН НА ВЕЛИКДЕН

Чрез историята на героя Филип, сирак от Илинденско-Преобраоженското въстание разказвам за съдбата на 30-те деца от сиропиталището „Свети Патрик“ в София, основано от Пиърс О`Махони.

Ирландският благородник, депутат в Британския парламент 17 години, краен националист и радетел за независимостта на Ирландия, идва в България през декември 1903 г. Научава за случилото се. Обикаля по лагерите край границите на България с неосвободените още от турско робство български земи и събира сираци. Създава комитет с членове видни граждани, подкрепен от Българската църква и Двореца.

За Илинденско-Преображенското въстание има силна памет в историческата литература, пластическите изкуства, народното творчество, фотографията, както и в лични архиви. Има все още живи преки потомци на някои от тях.

От 30-те деца в софийското сиропиталище 1/3 са от Малко-Търновско. Поименно и по възраст публикувано в двуезичната книга на Мария Спасова и Шеймъс Шортал „Пиърс О`Махони – един ирландец в България“.

В романа разказвам за подготовката на въстанието, убийството на Гоце Делчев в с. Баница, Серско, за пленяването на мис Елена Стоун от четата на Яне Сандански, за отношения във ВМРО и други светли личности.

Книгата се прие с интерес от читателя. Няколко месеца след представянето й в София, издателство „Жанет 45“ пусна нов тираж. Поканиха ме в гр. Гоце Делчев, Шумен, Провадия, Самоков. Насрочени са срещи в Брегово, Видин, Велико Търново, Благоевград. Предстоят в Пловдив Банско, Карлово, Плевен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.