Екстравагантният художник Михаил Михайлов провокира с изложба, посветена на промиване на съзнанието

Търновецът изразява мислите си основно в бяло и дава шанс на зрителите да станат част от артинсталациите

 

ДАЛИ СВЕТЪТ И ВСИЧКО ОКОЛО НАС НЕ Е ИЛЮЗИЯ И ДОКОЛКО МОЖЕМ ДА СЕ ОТКЛОНИМ ОТ МАТРИЦАТА, В КОЯТО ЖИВЕЕМ, са част от темите, залегнали в провокативната изложба Self brainwashing („Промиване на съзнанието“), дело на екстравагантния съвременен художник Михаил Михайлов. Творецът, който е родом от Велико Търново, покорява света със своето авангардно изкуство и кара човек да се замисли върху множество въпроси, свързани със съществуването, произхода и бъдещето му. Нашенецът е високо оценен за работата си в чужбина, носител на престижни награди и стипендии, а от известно време работи с галерии в Сан Франциско, Виена и Париж. Преди седмица откри своята последна експозиция в България, а вече се готви и за представяне на творчеството си в Япония.

Михаил е завършил Факултета по визуални изкуства във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и история на изкуството във Виенския университет. Установява се в австрийската столица, където живее вече 15 години. Последните 3 обаче разделя времето си между Виена и Париж.

Боляринът е бил част от артистичната група Gelitin, станала популярна със създаването на сензационни артсъбития. Той печели наградата Drawing Now Париж 2018 и Австрийската държавна стипендия за визуално изкуство през 2017 г.

Михайлов използва различни художествени средства, като рисуване, инсталация, изпълнение и видео, а любимият му начин на изразяване е чрез белия цвят. Избира него, сравнявайки го със снежен зимен пейзаж, по който няма следи от друга дейност и намеса. Споделя, че винаги изначална тема в неговата работа е тази за човешкото общество и въпросите „Кой съм аз?“, „Как съм свързан с околните?“, „Какво представлява стремежът към успех“ и т.н.

„ОБИЧАМ ДА ПРИЛАГАМ ХУМОР И ИРОНИЯ ПРИ ЗАСЯГАНЕТО НА СЕРИОЗНИТЕ ТЕМИ. Занимавам се с различни културни явления, които влияят на човешкото поведение, и поставям под съмнение обществото, стремящо се към съвършенство. Изложбата Self brainwashing неслучайно носи това име. Това е особено актуална тема, защото непрекъснато се оказваме жертви на някаква манипулация“, споделя търновецът.

Уточнява, че първият обект в експозицията е видео, в което той кръжи непрекъснато около дърво. Това е метафора на човешкото съществуване, което се движи в един и същ коловоз непрестанно и няма сили да смени посоката.

„Животът трябва да тече. Водата, която не тече, се покрива с пяна и гние. Затова използвахме пяна при откриването и всички посетители бяха облечени с гащеризони – като тези, които се използват от медиците в борбата с коронавируса, и  бяха залети с нея. Всъщност този материал аз го използвам от години в творчеството ми. Включвам го в артинсталациите, в които и зрителите могат да участват, като си пъхнат главата например, и наблюдават някоя капка от течащ таван“, заяви художникът.

Михаил разказа, че в изложбата има и скулптури, които на пръв поглед изглеждат абстрактно, но ако им се отдели повече време, в тях може да бъде открит нов смисъл. Всъщност те представляват предмети, които са били изхвърлени от хората и намерени от него на улицата. Обвил ги с памук и материал от защитните гащеризони.

В рамките на експозицията могат да бъдат видени и негови рисунки от серия, с която преди 2 години спечелил награда за съвременно изкуство в Париж. Те са игра с реалността и провокират съзнанието, обобщава той. Върху платното нарисувал домашен прах, който се събира по ъглите и всъщност изглежда досущ като истински.

БОЛЯРИНЪТ КАЗВА, ЧЕ НЕ СЕ ОБИЖДА, АКО НЯКОЙ НЕ РАЗБИРА ИЗКУСТВОТО МУ. Метафорично сравнява разглеждането на творчество с влизането в нечия глава.

„В такъв случай никога не знаеш дали ще намериш нещо сходно. Не държа да бъде разбрано, защото произведенията в крайна сметка те карат да си задаваш въпроси, а не дават отговорите наготово. Желанието ме е творбите да бъдат преживени и усетени“, допълва той.

Self brainwashing може да бъде разгледана в галерия „+359“, разположена във Водната кула в „Лозенец“, София. Ще остане отворена за посетители до края на юни всеки четвъртък, петък и събота от 14:00 до 19:00 ч.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *