Италиански медици са извършили две трансплантации на органи от пациенти с Ковид-19 на пациенти, които не са били заразени

Италия обяви днес, че е извършила две трансплантации на органи от донори, които са били с положителен тест за Ковид-19, на пациенти, които не са били заразени. Трансплантацията не е предизвикала зараза при реципиентите, предаде Франс прес.
В съобщение на Националния център за трансплантации на Италия се казва, че това е световна премиера.
„В двата случая пациентите са получили ново сърце и нито един от тях не е бил заразен с Ковид-19“, се казва в съобщението.
Първата трансплантация е извършена в края на април в Болоня. Реципиентът е на 64 години. Втората е била извършена в средата на май и реципиентът е момче на 15 години от Рим. Двамата пациенти са били в националния списък за трансплантации. До трансплантацията на органи от починали пациенти с Ковид-19 се е стигнало след специално разрешение на Националния център за трансплантации, тъй като двамата пациенти били в тежко състояние и интервенцията не търпяла отлагане. Преди това е било възможно да се взимат органи от заразени и да се присаждат само на заразени.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *