Кардиоложката д-р Ирена Николова-Митева от Благоевград избра да лекува в търновската болница

Младата надежда на МОБАЛ работи в интензивния сектор на отделението по сърдечносъдови болести, където настаняват най-тежките случаи

 

„КАТЕГОРИЧНО НЯМАМ НАМЕРЕНИЕ ДА ПРАКТИКУВАМ ЛЕКАРСКАТА ПРОФЕСИЯ В ЧУЖБИНА И ИСКАМ ДА ЛЕКУВАМ БЪЛГАРИ“, заявява д-р Ирена Николова- Митева, която е най-новият специалист по кардиология в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Тя придоби успешно специалност след 5 години обучение и работа в областната клиника. Планира скоро да започне да преглежда и на кабинет, за да бъде полезна на максимално много пациенти. Споделя, че се е насочила към ехокардиографията, подчертавайки, че е изключително важна първичната профилактика, за да не се стига до прием в интензивния сектор на кардиологичното отделение, в който дава дежурства.

Д-р Николова-Митева е на 31 години, от Благоевград. Завършила е медицина в Стара Загора през 2014 г., а след полагане на Хипократова клетва работила 6 месеца в сливенската болница. През 2015 г. се зачислила за специализация по кардиология в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, където започнали работа със съпруга си д-р Диан Митев, който е рентгенолог. Казва, че е първият лекар в семейството и затова решила да запази фамилията си, но и да добави тази на своя спътник в живота.

„От малка ми харесваха хората, които лекуват и се грижат за здравето. Привличаше ме идеята да работя в полза на обществото. Още в осми клас знаех, че искам да следвам медицина, и започнах да се подготвям в това направление. В ранните години на студентството пък се насочих към кардиологията. Това е много вълнуваща специалност и макар да има доста мъже в кардиологията, вече силите започват да се изравняват и да се изявяват и жени“, коментира 31-годишната лекарка.

Подчерта, че в началото на специализацията си била топло посрещната от колектива в МОБАЛ и удовлетворили желанието й да работи в интензивния сектор на кардиологичното отделение. Умишлено се насочила към най-натоварената част в звеното поради факта, че сблъсквайки се тежките случаи, ще успее да усвои най-много знания и опит и да израства като медик.

„КОЛЕГИТЕ МИ ДАДОХА ДОСТА И ОЦЕНЯВАМ, ЧЕ МИ ПОЗВОЛИХА ДА ВНИКНА В ТОВА КАК МИСЛИ ЕДИН ЛЕКАР С 40-ГОДИШЕН СТАЖ по отношение на лечението на пациенти. На тях дължа това, което съм сега. В интензивния сектор са най-тежките случаи, там са пациенти с инфаркти, белодробни емболии, ритъмни нарушения и т.н. Когато има спешно състояние, като да речем камерна тахикардия, трябва да мислиш на момента, защото животът на пациента зависи от твоята реакция – в рамките на минути и дори секунди. Незабавно трябва да прецениш какво лечение да му приложиш, за да може да го спасиш“, обясни д-р Николова-Митева.

Твърди, че се е сблъсквала с много интересни случаи, но последният, който се е загнездил в съзнанието й, касае 32-годишен мъж с преден обширен миокарден инфаркт. Обяснява, че огромна роля тук играе наследственият фактор и колкото и здравословно да живее човек, ако е генетично обременен, няма как да се застрахова срещу кардиологични проблеми.

Освен за пациенти със сърдечносъдова патология 31-годишната лекарка се грижила и за болните от коронавирус, настанени в т.нар. COVID отделение. В продължение на две седмици давала дежурства в структурата и е убедена, че медиците вече успели да разгадаят в голяма степен заболяването, макар все още да има неизвестни около протичането му.

„Ефектът на COVID -19 върху сърцето, който наблюдаваме, е като постковиден синдром, свързан с вариациите в артериалното налягане, особено при тези с кардиологични проблеми. Често се случва преболедували да се оплакват именно от вариране на кръвното – от високо до ниско. Такива пациенти трябва да бъдат проследявани с месеци и да се направи необходимото, ако имат нужда от корекция на терапията“, категорична е тя.

МЛАДАТА КАРДИОЛОЖКА ПОДЧЕРТА, ЧЕ ПАНДЕМИЯТА Е УПЛАШИЛА ХОРАТА СЪС СЪРДЕЧНОСЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ и тя и колегите й станали свидетели на много пациенти, преживели инфаркт, които идват с голямо закъснение да търсят медицинска помощ. Това оставя медиците с вързани ръце, защото засегнатата част на органа загива и не може да бъде възстановена.

Д-р Николова-Митева е майка на 4-годишно момченце и на него посвещава свободното си време. Тя е запалена цветарка и отглежда десетки орхидеи. Донесла е красиви растения и в кардиологичното отделение, които внасят уют и спокойствие в натовареното ежедневие.

Галина ГЕОРГИЕВА

4 thoughts on “Кардиоложката д-р Ирена Николова-Митева от Благоевград избра да лекува в търновската болница

 • 11.06.2021 в 10:53
  Permalink

  В тази болница ще вземат ли поне един доказал се специалист, а не само такива на които това им е първата работа в живота?!

  Отговор
  • 12.06.2021 в 17:14
   Permalink

   Ще вземат….
   Скоро и такива, на които практиката им сега започва няма да искат да работят в тази болница. Иначе заплатките си ги бива…

   Отговор
   • 14.06.2021 в 11:13
    Permalink

    Ще вземат крадиолозите на килограм от МУБАЛ да се бият за направления след краят на ерата Герп

 • 12.06.2021 в 18:43
  Permalink

  Имаме сърдечни доктори, наистина. В градска поликлиника..

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *