Осигурени са 1 млн. евро за 478 търновски домакинства, готови да изоставят кюмбетата заради газ и пелети

Раздават безплатно уреди и изграждат инсталации в старата част и в центъра

 

С БЛИЗО 1 МЛН. ЕВРО ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРАВИ ОГРОМНА КРАЧКА НАПРЕД В ОВЛАДЯВАНЕТО НА ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА АТМОСФЕРНИЯ ВЪЗДУХ. Средствата ще се използват за подмяна на отоплителни уреди на дърва и въглища на 478 домакинства с екологични такива. Одобрените се възползват безвъзмездно от доставка и монтаж на ново отоплително оборудване, както и от петгодишна гаранция и сервиз при необходимост. Финансирането става по проект по програма Life на Европейския съюз, който ще приключи през 2024 г.

Стартира третата част на инициативата, в която се разширява териториалният обхват като критерий за кандидатстване и наборът от уреди, позволяващ прецизиране на избора на домакинствата, пожелали да се разделят с печките на дърва и въглища. Одобрените имат право да получат пелетна въздушна камина, пелетна камина с водна риза, пелетен котел с водна риза, газов котел, газов конвектор или стоманени панелни радиатори. Избраното отоплително оборудване ще бъде доставено и монтирано безплатно, а старото ще бъде предадено за рециклиране.

„Замърсяването с фини прахови частици е основен проблем за качеството на атмосферния въздух. През последните няколко години се наблюдава устойчива тенденция към намаляване на броя на превишенията на средноденонощните концентрации и средногодишната стойност на фини прахови частици. Превишението има ясно изразен сезонен характер основно от октомври до март вследствие отоплението с твърди горива“, обясни началникът на отдел „Околна среда“ в Община Велико Търново Зорница Кънчева.

По думите й засега живущите в големите квартали остават извън териториалния обхват на проекта. Зелена светлина има за тези, които притежават имот в центъра, широкия център на старата столица, част от кв. „Акация“ и кв. „Асенов“.

ТЯ ОБЯСНИ, ЧЕ ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА КАНДИДАТСТВАТ МОГАТ ДА ГО НАПРАВЯТ ОТ 14 ЮНИ ДО 30 ЮЛИ. Документи ще се приемат от 10:00 до 16:00 часа в Центъра за административно обслужване в общината.

„В предишната фаза, освен че 58 домакинства подмениха печките си за отопление, поставихме и две станции за отчитане и контрол на чистотата на атмосферния въздух. Данните от тях са налични на сайта на Община Велико Търново и може да се види в реално време какво е качеството на въздуха, в района, в който се намираме. Единият пункт е в до ПМГ „Васил Друмев“ , а другият – в парк „Акация“, обясни Кънчева.

Шефката на екологичния отдел уточни, че с всички одобрени домакинства се сключват договори, с които се задължават да не се връщат към отопление на твърдо гориво за период от 5 години. Ако обаче бъде установено, че са нарушили клаузата, ще плащат глоби, допълни тя.

Проектът се реализира още в София, Русе, Бургас, Монтана и Стара Загора.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

2 thoughts on “Осигурени са 1 млн. евро за 478 търновски домакинства, готови да изоставят кюмбетата заради газ и пелети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *