Проф. д-р Костадин Ангелов – водач на листата на ГЕРБ- СДС, пред „Борба“: „Организираните политически атаки, чистките и уволненията целят да сплашат хората, за да оттеглят доверието си от нас“

– Проф. Ангелов, започва надпреварата за предсрочните парламентарни избори. Каква кампания очаквате от вашите опоненти и каква ще водите вие?

– Аз съм и ще си остана лекар независимо къде ме е поставил животът. Така че, като лекар, винаги съм с хората – сред тях и с тях в проблемите и болките им. От опонентите не очаквам нищо позитивно и градивно. Сигурен съм, че вместо дебат по проблемите на хората, обществото и държавата, ще има порция омраза, примесена с амбиция да демонстрират власт и реваншизъм.

– По-лесно ли ще ви е след скандалите в листата на БСП във Велико Търново и подменената воля на местните им симпатизанти по отношение на водача на листата, който еднолично е определен от Нинова?

– Разпадът на Народното събрание лично на мен ми направи подарък. Този път ще съм заедно с хората от Велико Търново. И честно казано, не измервам трудността на кампанията единствено и само със състоянието на опонентите си. За мен най-трудното е да се бориш за доверието на хората. Честно, открито и лице в лице. Не съм свикнал да печеля, защото другият е слаб. Мога да изразя само съжалението си, че Велико Търново губи един достоен свой представител в парламента в лицето на г-жа Лечева.

– Ще повлияят ли на вота корупционните атаки срещу ГЕРБ?

– Това е целта им. Нашата работа – на всички нас от ГЕРБ, е да покажем и докажем на хората за пореден път позицията си – всеки, който е прекрачил закона, трябва да бъде наказан. Доказателства за това, че го правим дори и само при подозрения за нещо нередно, сме дали единствено ние като партия. Истината е, че тук става дума за нещо различно. Става дума за организирана политическа атака, чистки и уволнения с цел да се сплашат хората и да оттеглят доверието си от нас. Идват избори. Тези атаки са ясно доказателство, че се прави опит по нечестен начин да се спечелят те. Това е като при футбола – вместо да играеш и да си извоюваш победата, да я постигнеш чрез съдийска намеса.

– Как ще отговорите на отправените от министър Кацаров обвинения към вас за управлението на Александровска болница?

– Чиста и откровена манипулация. Категорично твърдя и резултатите от проверката го доказват – постигнах по-високо заплащане на лекари и медицински персонал, по-висока и модерна технология и условия за лечение, по-качествено лечение. Всичките пари са в болницата – в апаратура, сграден фонд, ниво на заплащане, качество на лечението. И това при запазен обем лекувани, т.е. при запазено доверие на пациентите.

– Защо според вас не ви атакуват за дейността ви като министър?

– Защото е по-лесно да изкарат две счетоводни числа и да ги представят за грабеж – явно така са обучени, че манипулацията с числа е добра пропагандна технология. Използва се фактът, че хората понякога могат да се объркат в счетоводни и финансови отчети. Вадят се едно-две числа и това се представя като цяла, обобщена картина.

– Какъв е вашият коментар на изразеното мнение от МЗ да се даряват част от ваксините?

– Не очаквам да кажат „благодаря“ или „извинете“ за всичко, което се изприказва за ваксините, и как нищо не правим и няма такива. Нито очаквам от министъра да каже, че съм си спазил думата, че ще има 13 милиона ваксини до юни. Само ще попитам – защо ще купуваме нови ваксини за половин милиард лева, ако има толкова много, че да даряваме? Все пак, нека не забравяме, че всяка ваксина струва пари на българските данъкоплатци.

– Във всеки скандал ли ще бъдете замесен (наистина ли не знаете за скандала с трансплантациите)? И как си обяснявате тази активност срещу вас? Това дали се дължи на политическата ви кариера, или има и други фактори?

– Всяка информация за проверки, която изнася така тържествено г-н Кацаров, е резултат от наши сигнали. Нали не си представяте проверка с такива резултати, която е започнала и свършила в рамките на седмица или две?! Сигнали получава всеки министър. И когато аз съм получавал такива, съм ги предавал към органите, които имат право да осъществяват тези проверки. Колегите ви от една национална телевизия дори показаха документи за това. Сигналите в ДАНС и ГДБОП са подадени по времето, когато оглавявах Министерството на здравеопазването. И ето ви сега резултатите.

Така е в политиката – често това, което правиш, ти се представя като резултат, постигнат от някой след теб. В това няма нищо необичайно. Но да се замесва името ми в подобни обвинения – това вече говори за липса на лична хигиена и чистоплътност.

Вероятно ще попитате защо не съм предприел действия срещу директора на болница „Лозенец”? Защото службите за сигурност не бяха приключили разследването си. Трябва ли да припомням случая с лекарите от Горна Оряховица, които бяха посочени за престъпници от трибуната на Народното събрание. Впоследствие обаче се оказа, че тези колеги са невинни.

Как си обяснявам тази активност срещу мен? Като висока, и то положителна оценка за работата, която съм свършил. Обикновено се атакуват най-силните, следователно, това е, макар и индиректна, положителна оценка за свършеното.

– Каква ще е целта на ГЕРБ в област Велико Търново на тези избори?

– Да покажем, че резултатът от 4 април не е случаен и първото място е заслужено с работата, която е свършена през мандата за хората от Велико Търново, за бизнеса и икономиката тук, за образованието и за инфраструктурата.

– Кои са управленските приоритети и каузи по отношение на Великотърновска област?

– Велико Търново е символ на гордост за всеки българин, това е символа на българската държавност. Естествено е да искам да го видя като най-силен и развит в Централен регион. Искам да покажем именно тук как трябва да е структурирано и да функционира по най-ефективен начин здравеопазването. Новото крило на областната болница заедно с другите модернизирани и оборудвани със съвременни технологии болници са част от националната здравна реформа. А като преподавател, за мен е от изключително значение репутацията на Велико Търново като университетски център.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *