Шефката на горското в Горна Оряховица даде на прокурор афера с разрешителни за индивидуален лов

Инж. Диана Василева: „Съставени са 4 акта, но срещу мен заваляха жалби“

 

ДИРЕКТОРЪТ НА ДЪРЖАВНОТО ГОРСКО СТОПАНСТВО В ГОРНА ОРЯХОВИЦА инж. Диана Василева е дала за разследване на прокуратурата афера с некоректни разрешителни за индивидуален лов, издадени на един бизнесмен. Тя е заела този пост преди година и половина и твърди, че се е натъкнала на множество нарушения, а сега и на непопълнени и поправяни разрешителни, издадени от специалист по ловно стопанство. До постъпването му на длъжността подобни нередности не били констатирани, което навело инж. Василева на мисълта, че има злоупотреби с цел облагодетелстване чрез документи с невярно съдържание.

„Съставени са 4 акта за нарушенията, които са връчени на въпросния специалист и може дори да се стигне за отнемане на лиценз. Още след подаване на сигналите до прокуратурата срещу мен обаче заваляха жалби до София…“, каза инж. Василева. Тя обяснява, че въпросният лесовъд в момента е служител на ловното дружество „Тасладжа“ в Стражица, а преди е работел в горското стопанство в Горна Оряховица. Според нея мъжът се ползва с протекции и заради това тя се надява полиция и прокуратура да си свършат работата по образуваната проверка за документи с невярно съдържание.

ПРЕДИ БРОЕНИ ДНИ БУДНИ ГРАЖДАНИ СИГНАЛИЗИРАЛИ В ДЪРЖАВНОТО ГОРСКО СТОПАНСТВО, КОЕТО управлява горските територии в Горна Оряховица, Лясковец и Стражица, за бракониерски лов на елени. След вътрешна проверка инж. Диана Василева е написала два сигнала до прокуратурата в Горна Оряховица на 21 май т.г. В разрешително за индивидуален лов е установена поправка в началната и крайната дата на ловуване в един от районите в Стражишко. В разрешително за друг ловностопански комплекс има вписана бъдеща дата и грешно описани дни на ловни излети. Такива несъответствия са констатирани и в още два случая. Полицията е изискала всички оригинални документи за образуваните четири преписки по случая.

ДИАНА ВАСИЛЕВА Е ОТКРИЛА И ДРУГИ СЕРИОЗНИ НАРУШЕНИЯ, които са свързани с поголовна сеч. Един от примерите е с отсечени 127 дървета цер в Стражишко, които са немаркирани. В документите били посочени 457 маркирани стъбла, но имало разлика от 127 броя, които били посочени като подрастващи, каквито реално нямало. В докладната по този случай се посочват отново документи с невярно съдържание – карнет – опис, сортиментна ведомост и технологичен план. По думите на директор Василева на нея й е трудно да се пребори с нарушенията, които постоянно открива на терен, когато висши началници пазят нарушителите и дори са в роднински връзки с тях.

Нели СУКОВА

Сн.личен архив

One thought on “Шефката на горското в Горна Оряховица даде на прокурор афера с разрешителни за индивидуален лов

  • 11.06.2021 в 18:22
    Permalink

    Много е грозно да се публикува мнението само на едната страна!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *