Започва Седмица на кръводаряването, канят доброволци да подкрепят резерва на МОБАЛ

СЕДМИЦА НА КРЪВОДАРЯВАНЕТО ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ ОТ 14 ДО 18 ЮНИ. Акцията се организира от Ротаракт клуб Велико Търново, за да подпомогне дейността на отделението по трансфузионна хематология по повод Световния ден на безвъзмездния кръводарител. Кампанията ще премине под надслов „В кръвта ти е да спасяваш животи“ и има за цел да запълни необходимия резерв от животворна течност на клиниката.

От Ротаракт клуб приканват за включване на възможно най-много хора в акцията. Припомнят, че желаещите следва да са навършили пълнолетие, да са с тегло над 50 килограма, да не са употребявали алкохол 24 часа преди даряването и в случай че са ваксинирани срещу коронавирус, да са минали поне 28 дни от втората доза.

Нуждата от кръв в лечебницата е непрестанна и се обуславя от това, че тук се обслужват пациенти от всичките 10 общини в областта, както и хора от други региони.

Кръводаряването е хуманен жест, при който ползите са не само за бенефициентите, а и за дарителите, които получават безплатно изследване на кръвта. Извлечената животворна течност се изследва за хепатит В и С, СПИН и сифилис. По желание на кръводарителите могат да получат резултатите от проведената диагностика.

През 2020 г. 2681 души са дарили кръв в МОБАЛ, което е със 109 повече спрямо тези през 2019 г., става ясно от последния годишен доклад за дейността на стационара.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *