Хиляди дойдоха за концертите и скарите на суджукфеста в Горна Оряховица въпреки дъжда (обновена)

Още от XVI век местните приготвят деликатеса, който е и първата защитена марка в ЕС

След една година прекъсване заради пандемията от коронавирус в Горна Оряховица отново бе възобновен Празникът на горнооряховския суджук Лошото време и проливният дъжд, изсипал се час преди откриването, не попречи на хората да пристигнат на мястото, където още от обяд в петък димяха скари и цвърчаха вкусни мезета. Кметът на Г. Оряховица Добромир Добрев даде старт на 14-ото издание на тридневния суджукфест.

„Само за няколко години Празникът на горнооряховския суджук доби национално значение и широка разпознаваемост. Това ни дава повод за гордост и удовлетворение от осъществяването на нашата първоначална идея – да съхраним и продължим традицията, завещана ни от горнооряховските суджукари, и да я предадем на бъдещите поколения“, каза инж. Добрев.

На официалното откриване присъства и областният управител Георги Гугучков, както и цялото ръководство на общината. На сцената се качиха и собствениците на трите суджукарски фирми, които единствени в България имат право да произвеждат и продават горнооряховски суджук Румяна Добрева – „Боби 03“ ООД, Христо Христов – „Родопа Горна Оряховица 96“ ЕООД и Иван Стефанов – „Стефанов – Иван Стефанов-04” ЕООД. И трите фирми са основни партньори на Община Горна Оряховица в провеждането на празника.

През трите празнични дни посетителите се насладиха на изпълненията на Берковската духова музика, формацията „Виво Монтана”, Десислава, Бобан Здравкович и Тони Стораро, както и на богата празнична програма на самодейни състави от общината и гости.

Стотици посетители се тълпяха пред димящите скари с апетитни месни изкушения, сред които хитът бе изпеченият суджук на гребен. Всички бяха щастливи, че след дългото прекъсване и ограничаване на събиранията най-сетне нещата изглеждаха постарому, всички пийваха, хапваха, пееха и се забавляваха заедно. За първа година фестът е преместен в района на Летния театър, като производители и посетители смятат, че мястото е по-подходящо. Теренът е равен и дава възможност да се разположат нашироко скари, шатри и маси. Голямата сцена има достатъчна видимост за зрителите.

Според легендата в Горна Оряховица суджук се прави от 500 години. През 1538 г. на път за Цариград Рустем паша замръкнал в село Ряховица, където бил приет и нагостен от местните с вкусен деликатес от говеждо месо. Когато разбрали, че пашата отива при султана, селяните изпратили от вкусния колбас и на падишаха. Сюлейман Великолепни опитал българския суджук, останал възхитен и в знак на благоразположение издал свой ферман, с който обявил Ряховица за свободно и вакъфско селище. Вече 500 години суджукът е запазена марка на Горна Оряховица.

През 18-и век суджукът е бил познат под две наименования „сара” и „смарлама”. Първият се приготвял от най-вкусното месо, а във втория се прибавяли лой и изрезки. През 19-и век горнооряховският суджук започва да се изнася и извън българските земи, а през 1861 г. той печели отличие на стопанското изложение в Торино. Освен традиционния суджук имало и такъв с канела, с лук, с бял и черен пипер. Цената му била три гроша оката. От търговските тефтери от онова време се вижда, че в Горна Оряховица са се произвеждали над 50 тона суджук годишно. През 2011 г. горнооряховският суджук се превърна в първата защитена марка в ЕС. След регистрирането му само три местни фирми имат правото да използват това название за продуктите си. В първите години след регистрацията имаше опити от страна на фирми фантоми да произвеждат колбас с името „Горнооряховски суджук”. Днес обаче този колбас се произвежда само от колбасарите от региона.

Дияна ГАНЕВА

 

One thought on “Хиляди дойдоха за концертите и скарите на суджукфеста в Горна Оряховица въпреки дъжда (обновена)

  • 18.06.2021 в 10:49
    Permalink

    Ристо Пицата и този Стефанов–големи мераклии бе. Налитат се на грозно. Особенно Пицата.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *