Последният гол на Гунди събра на „Ивайло“ почитатели на „синята“ легенда

Половин век от последния гол на Георги Аспарухов отбелязаха по- рано днес на стадион „Ивайло“. Девет минути преди края на срещата за първенство на „А“ група, на 13 юни 1971 година между „Етър“ и “Левски- Спартак“, при едно центриране, синята деветка надскача защитата на домакините и с глава открива резултата за­ 0:1. Попадението е 125 за Гунди в 199 мача в родното първенство.

Две минути преди края на двубоя Сашо Върбанов, обаче успява да изравни и срещата завършва 1:1.

През 2005 г. по инициатива на журналиста и автор на две книги за Гунди- Борислав Костов, на стадион „Ивайло“ бе поставена паметна плоча, за чието откриване дойдоха вдовицата на Георги Аспарухов- Величка Маркова, Иван Вуцов, Павел Панов… Не мина много време обаче и плочата „изчезна“. Близо две години по-късно, на 17 април 2007 г. беше поставена нова плоча. На следващата година, отново по идея на Борислав Костов, на 12 декември 2008 г. под Царевец беше създаден един от първите извън столицата фен клуб „Гунди”.

Днес, за 50- ата годишнина от последния гол на Георги Аспарухов, от София във В. Търново пристигнаха- Стефан Аладжов, легендарният волейболист Димитър Каров, съпруг на сестрата на Гунди, бившият секретар на Националния клуб „Гунди“- Архангел Петров и настоящият Веско Петков. В приветствието си последният разказа, че скоро в столичния квартал „Редута“ ще има паметник на най- добрия български футболист на ХХ век…

От Старата столица в честването се включиха председателят на Фен клуб „Гунди – Велико Търново” д-р Михаил Михайлов, ветераните на „Етър“ Георги Василев, Димитър Цеков, Йордан Ценов, Трендафил Коцев, много привърженици на „Левски“…Борислав Костов припомни историята на плочата и подчерта, че мачът преди половин век е бил изключително коректен и в духа на феърплея, независимо от важността му и за двата тима.

Спомени за Гунди, за паметния мач на „Ивайло“, за обичта към големия футболист и човек Георги Аспарухов поставиха отпечатък върху събитието, преминало под мотото „Той е жив, защото го помним“…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.