Съветват преболедувалите Ковид-19 да се въздържат от ваканции със смяна на часовия пояс и климата

Преболедувалите Ковид-19 да се въздържат скоро след оздравяване от отпуски с дълги полети и смяна на часови пояси, препоръча руският имунолог Владислав Жемчугов, цитиран от ТАСС.
„Добре е да се избягват рязката смяна на климатичните условия и продължителните полети. Ако искате да отидете в Тайланд, предстои деветчасов полет, след това смяна на часовите пояси. Всичко това е натоварване, стрес. Затова смятам, че за преболедувалите е по-добре да почиват на географската ширина, където живеят „, съветва експертът.
Той отбеляза, че има значение с каква тежест е протекло заболяването, наличието на постковиден синдром и индивидуалните особености на организма. „Ако някой изпитва нарушения в паметта или нещо подобно, по-добре да не ходи никъде. Да отиде в местен санаториум, да премине курс по рехабилитация. Ако няма усложнения, ако всичко е наред, то тогава нека пътува“, каза той и препоръча преболедувалите да се консултират с лекар, преди да решат каква ваканция да предприемат.
Всеки втори пациент над 50 години е изложен на риск от постковидни усложнения и е желателно в рамките на няколко месеца след оздравяване да не се пътува, каза педиатърът инфекционист Евгений Тимаков пред ТАСС.
„Ако човек има съпътстващи заболявания, рискът от постковидни усложнения е с 50 на сто по-висок. Затова на хората над 50 г. месец след оздравяването от инфекцията не се препоръчва да пътуват, да сменят климата, да отиват на места, където е горещо, където е възможно повишение на налягането, топлинни удари, рязка промяна на налягането при излитане и кацане. Бих се отнесъл много внимателно към полети и смяна на климата“, каза той.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.