22 млн. дка с продукция в целия регион опазени от самолетите за борба с градушките

100 полета срещу градоносни облаци извършени за 2 месеца

 

Кметове на селища от цяла Северна и Централна България са единодушни, че хиляди декари със земеделска продукция са опазени от унищожение благодарение на самолетите за борба с градушките, които са базирани на летището в Горна Оряховица. Данните сочат, че от 14 май до момента няма поразена реколта въпреки неблагоприятните метеорологични прогнози. От старта на прилагане на нетрадиционния за България способ са извършени около 100 полета за неутрализиране на природните стихии.

„Работата на самолетите за борба с градушките се оказва изключително ефикасна и сме благодарни на Министерството на земеделието, на авиаторите и радаристите за прилагането на авангардния способ“, коментират кметовете на великотърновските села Велчево и Самоводене – Владимир Станев и Стефан Мъглов.

Трите летателни машини, които са ангажирани със специфичната дейност, се обслужват на аеропорта в Горна Оряховица, а аржентински пилоти и радаристи обучават български кадри. Стойността на проекта е 5 млн. лв., които са осигурени от бюджета на Министерството на земеделието.

Летателните машини обслужват мащабна територия, като опазват над 30 млн. декара обработваеми земи в Централна и Североизточна България, които до момента не са защитавани. Ракетите пък охраняват около 22 млн. декара ниви. С двата способа е гарантирано оцеляването на над половината от насажденията в България.

„В някои от дните самолетите са извършвали обследване на буреносни облаци над различни селища в доста широк периметър. Имаме и патрулиращи полети. Работи се и превантивно, като облаците се наблюдават непрекъснато и при опасност от градушки летателните машини веднага излитат“, обясняват специалистите.

Градоносните облаци са под постоянен контрол от радари. Полетите се извършват от 12 български летци под ръководството на аржентински пилот.

Веселина АНГЕЛОВА

Сн. авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *