Хлебарки-киборги могат да търсят хора под развалини

Инженери от Сингапур, Китай, Германия и Великобритания са измислили как да „научат“ хлебарки да търсят хора. За целта специалистите са разработили миниатюрна раница, която се прикрепва към гърба на насекомото и позволява то да бъде контролирано, съобщава arXiv.org.
За експериментите са избрани мадагаскарски хлебарки (Gromphadorhina portentosa). Движенията на насекомите могат да бъдат контролирани чрез електрическа стимулация.
Електродите са били имплантирани в церките – чифтни придатъци към края на коремчето. При стимулиране на лявата страна хлебарката се е обръщала надясно и обратно. Когато са стимулирани и двата органа, насекомото се е придвижвало напред с повишена скорост.
Раницата включва и микроконтролер, антена, батерия и инфрачервена камера. Три инфрачервени маркера помагат да се проследи местоположението на „киборга“.
Специалистите отбелязват, че с помощта на подобни насекоми могат да се търсят хора под развалини. Хлебарките са силно подвижни и са способни да проникват на места, недостъпни за спасителните екипи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *