Защо Велико Търново остава значим град в България

Често в България забравяме своята история и постижения, които сме достигнали на спортно, научно и културно ниво. Поводите ни за гордост бързо се припомнят на годишнини и юбилеи, но повече напомнят за среща с добър приятел, който не сме виждали отдавна, отколкото на поддържане на националния дух. Част от величието на България се състои именно в опазването на родните традициите и дух независимо дали преминаваме през възход или изпитания. Велико Търново е неизменима част от това величие и не бива да забравяме значението на града като център на българската култура и идентичност, както през родната история, така и в настоящето.

Старата столица на България винаги е носила в себе си духа българския народ. Не само Велико Търново, а регионът като цяло е все още един от най-успешно запазили традициите във времето. Музеи, паметници на културата и запазена автентична архитектура са само малка частичка от богатството на тази част на страната. Благодарение на богатото си културно-историческо наследство Велико Търново е важен туристически център, а през 2019 г. градът бе обявен за историческа и духовна столица на България.

На хълма Трапезица са открити сведения за живот датиращи от близо 5000 пр.Хр., което прави градът един от най-старите в България. През Първото и Второто българско царство Търново е столица и се превръща в един от най-значимите градове в пределите на царството и в Европа като цяло. В днешни дни той продължава да бъде водещ център на България в определени отрасли и част от Европейски транспортен коридор 9.

Развитието в електрониката, радиокомуникациите и електротехниката в региона датира още от 60-те години на миналия век. Някои от първите телевизори се произвеждат тук, както и строителна техника, електрически двигатели и др. През 90-те години пък врати отваря и завод за запаметяващи устройства. Земеделието също може да се похвали с чудесни предпоставки за развитието. Регионът разполага с 2,6 млн. декара обработваеми площи, което е около 5,5% от цялата обработваемата земя в България.

Хранително-вкусовата промишленост също е сред добре развитите отрасли. Най-големите заводи за захарни изделия се намират в областта, както и най-голямата пивоварна с изцяло български капитал в страната. Още през Втората българска държава Велико Търново е един от най-важните градове откъм търговия, като се радва на позицията на търговски център на страната. Тук през 2006 бе изграден и първият търговски шопинг център извън София – МОЛ Велико Търново.

Дори в днешни дни Велико Търново става известен по цял свят. Наскоро търновлията Стоян Маданжиев вписа името си в рекордите на „Гинес“ с най-голямата печалба от онлайн турнир по покер, прибирайки близо $4 милиона. C печалбата той умнoжи пoчти 800 пъти cвoятa инвecтиция oт $5000 зa вхoд в нaдпрeвaрaтa. Преди тoва oт oнлaйн пoкeр Манаджиев заработва близо 31 200 дoлaрa. Той се нареди до пловдивчанина Димитър Данчев като един от най-добрите български покер играчи. Димитър Данчев спечели главното събитие на турнир на PokerStars на Карибските острови през 2013 г. и прибра близо $2 милиона, като това го постави сред най-добрите играчи на планетата.

Най-важна част от спортната история на града си остава футболът. ПФК „Етър“ посреща домакинските си мачове на стадион „Ивайло“ – едно от най-живописните спортни съоръжения със своите „ложи“ наподобяващи стадиони отвъд Океана. Отборът записва златен дубъл през сезон 1990/1991 и е първият носител на Купата на Лигата през 1995 г. Футболът в България през 80-те и 90-те години претърпява най-добрия си период, а това важи също за “болярите” които се радват на златните си времена в родния футбол именно през тези години.

И когато в днешни дни е по-лесно да помним цифри, рекорди, статистики и всякакъв тип информация за чуждестранни личности и техните животи, като че ли на заден план остават родните постижения и поводи за гордост. Много от хората, които са положили основите на нашата държава през историята или продължават да прославят страната ни и в днешни дни са свързани с Велико Търново по един или друг начин. Градът винаги е бил един от най-важните центрове на България и дано с правилните решения и лична отговорност ще продължи да бъде така и занапред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *