Арендатор единствен в областта гледа 30 дка от 4 сорта биоягоди

Инж. Красимир Коев и семейството му отглеждат без химия продукцията си в Бряговица

 

АРЕНДАТОР НА 15 000 ДКА НИВИ В СТРАЖИШКО ЕДИНСТВЕН В областта отглежда и биоягоди върху 30 дка в родното си село Бряговица. Инж. Красимир Коев е заложил преди няколко години четири сорта от вкусния плод, който сега е хит на пазара във В. Търново. Той предлага зенга зенгана, сибела, клери и хъни. Инвестицията за ягодовите насаждения е била между 4000 и 5000 лева на декар. Част от земята е на инженера, а другата е под наем.

За това трудно начинание помага и семейството на 58-годишния мъж, а синът му Иван е инженер агроном. Биоягодите не се третират с химия, а само ръчно с растителна защита и с биопродукти, но за съжаление, хората рядко правят разлика и търсят на пазара евтина стока, споделя инж. Коев. Заради това той продава ягодите на цената на останалите на сергиите.

ОТ НАЧАЛОТО НА СЕЗОНА ТАЗИ ГОДИНА, КОЙТО ЗАПОЧВА В СРЕДАТА НА МАЙ, са произведени около 18 тона, част от които се пласират на фирма „Екоплод“ за замразяване. През м.г. от май до юни от това стопанство за излезли около 20 тона от сладкия плод, пресмята Красимир Коев. Той ползва около 15 души сезонна работна ръка от региона за беритбата.

КРАСИМИР КОЕВ Е И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЛОВНО-РИБАРСКОТО ДРУЖЕСТВО „Тасладжа“ в Стражица и е запален ловджия от 1982 г. В ловното стопанство има 18 дружинки с 505 членове, сред които и три жени. Тази година приоритет за ловджиите е борбата с африканската чума по дивите прасета. Зърнопроизводителят арендова земи в Бряговица, Благоево, Владислав, Балканци, Стражица и Асеново, назад в годините е бил и директор на радиаторния завод в общинския център и дългогодишен общински съветник.

Нели СУКОВА

Сн. личен архив и авторката

One thought on “Арендатор единствен в областта гледа 30 дка от 4 сорта биоягоди

  • 16.06.2021 в 23:27
    Permalink

    Да гледаш ягодите Био и да ги предадеш накрая на „биоплод“ за замръзяване, нещо не ми се връзва.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *