След година прекъсване Съборът на овцевъдите се завръща с още по-пъстра и атрактивна програма

Тридневният форум ще представи новостите в животновъдния бранш, млечните и месните продукти и занаятчийството

 

В ПЕТЪК СЕ ДАВА СТАРТ НА ДЕВЕТОТО ИЗДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪБОР НА ОВЦЕВЪДИТЕ, който по традиция ще се проведе на поляните край Петропавловския манастир в Лясковец. Най-мащабното фермерско събитие на Балканския полуостров ще компенсира едногодишната пауза заради пандемията с богата програма и обещава множество атракции и положителни емоции. Форумът съчетава новите политики и аспекти в овцевъдството и козевъдството, обичаи от българската култура, поминък, фолклор и занаятчийство. В него ще се включат хора от цялата страна, но този път няма да има международно присъствие заради коронавируса. Очаква се да има огромна посещаемост и затова организаторите са обособили трети паркинг, който да поеме повишения трафик.

„Вложили сме много желание и ентусиазъм. Интересът от страна на изложители, занаятчии и фермери е много голям. На едно място ще съберем професионалисти от бранша от всички краища на България, почитатели на народния бит и творчество, любители на старовремските кулинарни традиции и на здравословните фермерски храни“, заяви Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация и организатор на събора.

Организаторите Симеон Караколев и Владислава Андреева

Той посочи, че има две новости в програмата. Едната е създаването на етнозоната „Чифликът“, в която ще се пресъздаде селскостопанският двор от близкото минало. В този участък ще има различни демонстрации, патриотични игри, уроци по кавал и гайда, декоративни животни, които рядко се виждат, и със сигурност ще бъде особено впечатляващо за децата.

„ЗА ПЪРВИ ПЪТ В ИСТОРИЯТА НА СЪБОРА ЩЕ ИМА ИЗНЕСЕН ИНФОРМАЦИОНЕН ЩАНД НА АГРАРНОТО МИНИСТЕРСТВО и фонд „Земеделие“. Тази наша инициатива беше добре приветствана от двете ведомства, защото ще даде шанс на много фермери да представят казусите, които ги вълнуват, но не са успели да намерят отговор на тях на местно ниво. Там ще могат да се подават и сигнали за злоупотреби“, допълни Караколев.

Посетителите ще станат свидетели на различни видове демонстрации за преработка на мляко. Освен автентичния мандраджия Салих паша от Смолянско, ще се представи ръчно месене на кашкавал, в което могат да се включат всички, които имат желание. Ще се покаже как се прави и парен кашкавал, а паралелно с това в близък щанд ще се приготвя и съвременна обработка на мляко за сега познатия ни кашкавал.

Най-вкусните и атрактивни артикули ще бъдат наградени.

„Ще има конкурс за най-добро сирене и кашкавал и за най-оригинален продукт. Все по-интересни импровизации има вече – кашкавал с манатарки, с трюфели, билки и т.н.“, заяви организаторът.

ШАТРАТА ЗА ИЗЛОЖЕНИЕ НА СЕЛСКОСТОПАНСКИ ЖИВОТНИ ТАЗИ ГОДИНА Е УВЕЛИЧЕНА С БЛИЗО 200 КВ. М И ВЕЧЕ Е НАД 1100 КВ. М. В нея ще бъдат показани повече от 1000 чистопородни овце, кози, кучета и коне. Стопани ще премерят сили в надпревари за стрижба с овчарска ножица, ръчно доене и т.н. Ще има представяне на селскостопанска техника и оборудване, а около 80 майстори занаятчии ще демонстрират препитанието си.

„В кулинарното шоу „В търсене на изгубения вкус“ ще се включат самодейци от различни региони, които ще пресъздадат локална кухня – пататници, боб, хляб в подница. То ще се проведе в близост до чеверметата“, уточни фермерът.

По думите му специални покани за присъствие са изпратени на президента Румен Радев и служебния министър на земеделието Христо Бозуков, но е възможно да дойдат и други знакови политически личности и кандидати за управлението на страната.

Началото на форума ще бъде дадено точно в 11:00 часа от кукери от Разлог, които ще прогонят злите сили. След тях ще засвири оркестър „101 каба гайди“ и ще се представи танцовият състав при културно-просветното дружество на каракачаните в Карлово. Малко по-късно ще се включат нестинари, прабългарската школа по оцеляване „БагаТур“ и над 2500 участници във фолклорния конкурс „Заблеяло ми агънце“. Събитието ще продължи до неделя, като закриването е насрочено за 14:00 ч.

Форумът се организира от Националната овцевъдна и козевъдна асоциция със съдействието на земеделското министерство и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *